Dačić: SAD pozdravljaju konstruktivan stav Vučića u dijalogu o Kosovu i Metohiji

Ivica Dačić je rekao da Vašington podržava stavove Beorgada, odnosno podržava dijalog, i ulogu Beograda u tom dijalogu ocenjuje konstruktivnom i odgovornom, za razliku od Kurtija koga ocenjuju veoma negativno.

„Znači u tom pogledu mislim da je to bila veoma jasna poruka, i za nas je veoma bitno da mi dođemo do situacije da nismo taj faktor koji će biti napadan za opstrukciju dijaloga“, rekao je Dačić.

On je novinarima nakon Molitvenog doručka u Vašingtonu rekao da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio odgovoran, sveobuhvatan i da je dao odgovore na sva pitanja koja zanimaju građane i narodne poslanike.

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Vučića uoči sednice Narodne skupštine, jer svi znaju da će predsednik Srbije Vučić biti izložen velikim unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima.

„Današnje scene koje su se mogle videti unutar Skupštine nanose veliku i duboku štetu Srbiji i njenim interesima, a to je da narod bude jedinstven“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je glavni događaj za njega tokom posete bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Dodao je da smo posle dugo godina došli u situaciju da niko sada Beograd ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima, nego da su kritike usmerene pre svega ka Aljbinu Kurtiju.

„Naše je uverenje da Kurti ne želi ZSO i da se on protivi bilo kakvom mirovnom dogovoru. Stoga je uloga Srbije veoma značajna i to su najvažniji rezultati ove posete. Da vidimo koliko se promenila pozicija SAD“, rekao je Dačić.

Molitveni doručak održava se svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD.

Taj značajni događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

Ove godine specijalni gost skupa bio je jordanski kralj Abdulah Drugi. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar