Dačić sa iranskim šefom diplomatije Abdolahijanom: Srbija zahvalna zbog stava Irana o KiM

Dačić je, posle sastanka Abdolahijanom u Ministarstvu spoljnih poslova, istakao da se Iran principijelno ponaša i kada su u pitanju međunarodne organizacije i da nije glasao za prijem Kosova, bez obzira na, kako je kazao, sve pritiske koje je Iran imao.

Dodao je da je Srbija čvrsto opredeljena za saradnju sa Iranom i da će dve zemlje u narednom periodu sagledati u kom sve obliku mogu da razvijaju saradnju.

Istakao je da je spoljnotrgovinska razmena dostigla 55 miliona dolara u poslednjih nekoliko meseci i dodao da će se raditi na razvoju te i svih drugih vidova saradnje, kao što je saradnja u oblasti energetike, prosvete, nauke i kulture.

Dačić je naveo da je dodeljeno 18 stipendija za zainteresovane iz Irana za studiranje u Srbiji.

Kako je naglasio Srbija i Iran obeležavaju 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što ukazuje na dugogodišnju tradiciju u saradnji dve države.

„Bilateralni odnosi Srbije i Irana su na veoma visokom nivou“, rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić je istakao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja u Iranu, ali da se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država. 

„Želimo da se problemi reše u interesu iranskog naroda i države“, rekao je Dačić.
Dodao je da je Iran prijatelj Srbije i da će Srbija u skladu sa tim biti principijelno na njihovoj strani.

Abdolahijan: Srbija i Iran imaju dobru bilateralnu saradnju 

Ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan izjavio je danas da je preneo pozdrave iranskog predsednika Ebrahima Raisija predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da je uputio zvaničan poziv da srpski predsednik poseti Iran.

„Nadam se da ćemo biti svedoci zvanične posete predsednika Vučića Teheranu“, rekao je Abdolahijan posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Ministartsvu inostranih poslova.

Dodao je da dve zemlje imaju dobru bilatralnu, političku, ali saradnju na polju parlamentarnih odnosa i preneo da je sa Dačićem razgovarao o širokom spektru saradnje između dve zemlje, naglašavajući da Iran Srbiju vidi kao istočnu zemlju na zapadu, ali i zapadanu zemlju na istoku.

Iranski ministar spoljnih poslova uzrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao , trgovinska razmena povećana za 50 odsto u poslednjih godinu dana.

Naglasio je da Islamska Republika Iran podržava poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i Srbije zbog čega insistira na očuvanju tog integriteta i nacionalnih intersa Srbije.

„Podržavamo sve mere koje Srbija preduzima u tom pravcu“, rekao je Abdolahijan.

Govoreći o situaciji u Iranu, kazao je ta zemlja bila suočena sa mešanjem stranog faktora u unutrašnja pitanja i da je iranski narod izašao uzdignute glave iz hibridnog i višeslojnog rata.

„Za nas je bilo jasno da SAD i neke zapadne zemlje tragaju za izazivanjem nemira u Iranu“, rekao je Abdolahijan.

Dodao je da Iran neće dozvoliti nijednoj strani da izazove teror u toj zemlji, prenevši da je razgovarao sa šefom diplomatije EU Žozefom Boreljom o ukidanju sankcija Iranu i preneo da mu je rekao da je Iran prihvatio dogovor koji je u interesu iranskog naroda.

Abdolahijan je kazao i da je razgovarao i sa nekoliko ministara spoljnih poslova nekih evropskih zemalja, ne precizirajući o kojim je zemljama reč i da im je preneo da bi sve strane trebalo da se vrate na poštovanje svojih obaveza.

Iranski ministar je istako da je Iran nema ograničenja za proširenje odnosa sa Srbijom i da je spreman da kroz seriju dokumenata pristupi i saradnji u oblasti energetike ukoliko od Srbije dobije zahtev o tome.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar