Dačić sa Hilom o unapređenju bilateralnih odnosa, evrointegracijama i geopolitičkim pitanjima

Ivica Dačić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora kako bi se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama podigli na viši nivo i kako bi se unapredila saradnja u svim oblastima.

Istakao je takođe posvećenost Srbije razvoju regionalne saradnje i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta.

Naglasio je da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao pouzdan partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na zajedničkom evropskom putu.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD Evropskoj uniji u planiranoj integraciji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, šef srpske diplomatije Dačić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD.

Pozdravio je jučerašnje razgovore privredne delegacije SAD i najviših zvaničnika Srbije o daljem jačanju ekonomske saradnje, strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u energetiku, sektor informaciono-komunikacionih i zelenih tehnologija.

Usmeriti napore na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

„Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira“, naglasio je ministar Dačić.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar