Дачић: Приштина ће сутра у Бриселу наставити политику избегавања формирања ЗСО

Ивица Дачић каже да ће Приштина сутра у Бриселу покушати да минимизира значај ЗСО.

„Почев од имена, статута, управљачког тима, па до овлашћења која та заједница има“, рекао је Дачић новинарима након што је испред СПС-а положио венац на гроб Димитрија Туцовића, поводом 1. маја, Међународног дана рада.

Подсетио је да је прошле недеље учествовао на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој се разговарало, између осталог, и о ЗСО, а да је и пре 10 година одржана седница те организације на којој се причало о истој теми.

„Пре 10 година смо исто то слушали. Сви су изразили одушевљење да је то историјски значајан акт. Прошло је 10 година, а ЗСО се није десила“, рекао је Дачић.

Србија чврсто инсистира на ЗСО

Нагласио је да верује да је свима јасно да Србија чврсто инсистира на формирању ЗСО и да је то прва тачка у испуњавању онога што је договорено у Охриду.

„У имплементационом плану само су две ствари које се конкретно спомињу на почетку – ЗСО и декларација о несталим лицима. То ће бити, како ми је председник Вучић рекао, главне теме. Да ли ће и каквом ће динамиком све то ићи, у овом тренутку је заиста веома тешко рећи. Али то је од суштинског значаја, јер без ЗСО неће бити ни имплементације других делова тог договора“, рекао је Дачић.

Додао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сваког дана ствара неке нове кризе, како би преусмерио пажњу на проблеме на терену и како би се „закључило“ да још нема услова за формирање ЗСО.

„Њима је свакако очекивање да Србе протерају и да нема потребе за ЗСО. Србија има чврст став. Ми ћемо бити уз наш народ на КиМ. Уочи сутрашњег састанка једно је сигурно: Србија ће бити конструктивна и председник Вучић је спреман за тај састанак“, закључио је Дачић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar