Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku

Ivica Dačić je u intervjuu za Glas Amerike, na konstataciju da je već rekao da „možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ali ne možemo da se odreknemo Kosova“, te zašto povezuje te dve stvari, Dačić je ukazao da je reč o logici velikih sila.

„Zašto velike sile Zapada insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji? Zašto ne razumeju poziciju Srbije? Pa, isto tako i Rusija neće razumeti poziciju Srbije“, objasnio je Dačić.

Kako kaže, velike sile razmišljaju logikom svojih interesa, a Srbija logikom svog interesa, a to je da bismo mi sada, kada bismo govorili o Rusiji i Ukrajini, a da nemamo problem našeg teritorijalnog integriteta, kao što uvek i glasamo, principijelno, protiv te vojne intervencije, a za očuvanje principa teritorijalnog integriteta.

„I mi uvek tako glasamo bilo da je reč o Kosovu, Ukrajini, nekom drugom delu sveta. A, zapadne zemlje i Rusija selektivno gledaju na to, u jednom slučaju se pozivaju na to, u drugom slučaju rade drugačije“, rekao je Dačić.

Na pitanje na osnovu čega veruje da Rusija ne bi promenila svoju poziciju koja trenutno odgovara Srbiji, u vezi sa Kosovom, ako bi joj njeni interesi nalagali drugačije, Dačić je odgovorio da svaka od velikih sila koristi argumente koji njoj odgovaraju.

„U ovom trenutku Rusiji odgovara da se poziva na to ‘kad može Kosovo, može i Donbas’. Ali, nije samo Rusija koja će se na to pozivati, pa i Katalonija kaže – kad može Kosovo može i Katalonija. Da budem iskren, i Republika Srpska može sutra da kaže ‘kad može Kosovo, može i Republika Srpska“, ukazao je Dačić.

Sa druge strane, navodi, Zapad će reći da to nije isto, da je Kosovo slučaj „sui generis“ i – „nemojte vi da se poredite sa Kosovom“.

„Ni jedni ni drugi nisu u pravu. A mi moramo da se brinemo o našim interesima. Odnosno, šta se dešava, da pojednostavim to pitanje, da pitam naše američke partnere: ako uvažavaju naše interese, šta je ponuda, šta je predlog za nas? Šta je to što bi bio zajednički interes Srbije i Amerike, kada je reč o našim problemima? Šta je to što je predlog, ako je vama važno da Srbija bude deo EU, da uvede sankcije Rusiji i sve ostalo. Valjda su svesni toga, ako mi to uradimo, mi ostajemo bez podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Dačić.

Na pitanje šta bi bila bolja ponuda, kaže da je to pravedna ponuda za rešenje pitanja Kosova.

„Ne može ponuda biti glasajte za sankcije Rusiji, a druga tačka primićemo Kosovo u UN i Savet Evrope. Pa čekajte, nismo mi pali s Marsa, pa sad ne znamo da gledamo šta je naš interes. Ovo je za nas loša opcija“, istakao je šef srpske diplomatije.

Poručuje da Beograd hoće dogovor, ali da „niko ne pušta ruku dok je iznad provalije, dok ne dobije drugu ruku“.

„A koja je to druga ruka? Jer, oni hoće da pustimo tu jednu jedinu ruku koju držimo. Ja sam potpuno konkretan i praktičan, i to sam pričao i 10 godina unazad i u Vašingtonu – sve dok je problem Kosova aktuelan, mi moramo da vodimo računa o onima koji podržavaju naše interese oko toga“, naglasio je Dačić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar