Dačić: Nastavlja se zloupotreba događaja u Račku

Ivica Dačić je ocenio da se događaj u Račku 1999. godine od početka zloupotrebljava kao alibi i izgovor za napad na tadašnju Jugoslaviju i da se sada samo nastavlja ta zloupotreba.

Ministar je podsetio da je nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker proglasio da je reč o masakru, te da su i američki zvaničnici govorili o tome da su ubijene žene i deca i pre nego što je napravljen bilo kakav uvid da li je to bila oružana akcija Albanaca ili je reč o civilima.

„O tome je mnogo bilo reči u prošlosti. Taj događaj je bio iskorišćen za bombradovanje Jugoslavije bez odgovarajuće odluke UN“, podsetio je Dačić.

Dodao je da je dovoljno je reći da je Haški tribunal odustao od te optužnice u slučaju Slobodana Miloševića, da nisu postojali dokazi za to, da su forenzička ispitivanja koja smo mi obavili, a koja kasnije nisu hteli da dokumentuju i ostali, da su oni koji su ubijeni imali tragove baruta, odnosno da su učestvovali u borbama.

Kako je dodao, reč je o sukobu terorističkih grupacija sa našom policijom.

Među ubijenima se nalazi samo jedna žena i to ćerka lokalnog komandanta, rekao je Dačić i dodao da je ovo samo još jedan pokušaj zloupotrebe posle toliko godina da bi se pravdao separatizam na KiM.

Dačić je istakao da je Srbija uvek bila za to da se ispitaju ratni zločini i kazne odgovorni.

„Srbija kažnjava one koji učestvuju u ratnim dejstivma van zemlje“

Ivica Dačić je izjavio da Srbija ne dozvoljava učešće i da kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije.

Dačić je odgovarajući na pitanje o oglasu kompanije „Vagner“ za nove dobrovoljce, koji je objavio portal RT Balkan.rs, rekao da ne zna o čemu se radi, ali da u Srbiji postoje zakoni.

„Ne znam o čemu se radi, ali postoje zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i da kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejtstvima van teritorije Srbije i to važi za sve strane bez obzira na to da li je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova.

O napadu na Ilidži

Ministar spoljnih poslova ocenio je da je subotnji napad na srpsku decu u Sarajevu posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja se vodi svih ovih godina u mnogim zemljama u regionu.

„Da ne bismo došli u takvu situaciju, moramo da budemo odgovorni za javnu reč“, rekao je Dačić na pitanje novinara da prokomentariše taj incident.

Važno je, kaže, da svi vode računa o tome da ne stvaraju antisrpsku atmosferu i da svi osude to što se dešava, kako počinioci zločina ne bi živeli u uverenju da su uradili nešto u skladu sa atmosferom.

Dačić je naveo da je najveći problem ukoliko se stvori takva atmosfera i da je logično da onda dođe do napada na Srbe.

Dačić o filmu „Oluja“: Mora ostati zabeleženo, da se ne ponovi

Ivica Dačić izjavio je danas da je akcija Oluja u kojoj je iz Hrvatske proterano 250.000 ljudi najveći pogrom u Evropi posle Drugog svetskog rata, dodajući da to mora ostati zabeleženo da se ne bi ponovilo.

Dačić je, odgovarajući na pitanje novinara o mogućim reakcijama posle premijere filma „Oluja“, koja je zakazana za 17. januar, poručio da je to jedini cilj filma i da ne predstavlja odgovor na neke druge dokumentarne ili igrane filmove iz drugih država.

„Nažalost, mi Srbi, nismo dovoljno pažnje posvećivali zločinima protiv našeg naroda u istoriji. To se odnosi i na Jasenovac i na druge brojne zločine. To se odnosi i na devedesete godine i na Oluju. Jednostavno nismo dovoljno pažnje ni u političkom ni u kulturološkom pogledu poklanjali tom periodu“, rekao je Dačić.

On je dodao da sada imamo pionirske poduhvate tim povodom.

„To nije odgovor, niti želimo time da se bavimo, na neke razne filomove, natpise, dokumentarne serije, igrane filmove, koji dolaze iz drugih država gde se falsifikuje istorija“, rekao je Dačić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar