Dačić na samitu Pokreta nesvrstanih: Hvala svima koji poštuju principe međunarodnog prava

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Bakuu, gde se održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, da je Srbija u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine.

Dačić je poručio da će Srbija, polazeći od dobro poznatog principa „pacta sunt servanda“, nastaviti da insistira da prethodno postignuti i potpisani dogovori budu implementirani, kako bi proces bio kredibilan i kako bi mogao da se nastavi u dobroj veri.

„Vodimo odgovornu politiku, čineći sve da interesi Srbije, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni“, istakao je Dačić.

Rekao je da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može i treba da računa na prijateljstvo i partnerstvo Srbije.

„Čvrsto verujemo u svet u kojem vladaju dijalog i saradnja na bazi ravnopravnosti, želja za kompromisom i težnja ka očuvanju mira“, istakao je Dačić.

Ministar je dodao da ciljevi i načela UN definisani Poveljom predstavljaju oslonac u borbi za mir i bolji svet.

„Jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, bez sumnje su principi koji su danas, u uslovima krupnih promena na međunarodnom planu, još aktuelniji i potrebniji u cilju postizanja najvrednijeg cilja – mira“, rekao je Dačić.

„Na pandemiju i ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno“

Ministar je na samitu, koji je posvećen borbi protiv koronavirusa, rekao da je više od dve godine pandemija i dalje aktuelna, kao i da globalne promene i izazovi postaju sve kompleksniji, te je jasnije da je međudržavna i međuregionalna saradnja ključ za davanje odgovora.

Prema njegovim rečima, Srbija je duboko uverena da je ne samo na posledice pandemije, već i na ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno i jedinstveno.

„Srbija smatra da Pokret nesvrstanih zemalja može da bude aktivan činilac i da na adekvatan način doprinese predlozima rešenja za postojeće svetske izazove“, rekao je Dačić.

Podsetio je da su u Srbiji dostupne vakcine pet različitih prozivođača, kao i da naša zemlja u teškim trenucima nije zaboravila ni na svoje susede, ali i tradicionalne prijatelje iz Azije i Afrike kojima je nesebično donirala osnovnu medicinsku opremu i vakcine.

Pozdravio je napore Azerbejdžana, kao predsedavajućeg Pokreta, na uspostavljanju posebnog fonda za donacije najranjivijim grupama zemalja u Africi, ali i ostrvskim državama u razvoju.

„Srbija je spremna da doprinese daljem unapređenju međunarodne saradnje“, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

U Bakuu se danas održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, a Dačić je u ime Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zahvalio Azerbejdžanu na organizaciji sastanka.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar