Dačić: Kurti stalno podmeće požare, Srbi na severu Kim neće ostati bez podrške svoje države

Ivica Dačić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da će u narednim danima Srbiju očekuje „kondenzacija različitih vrsta pritisaka, ali da Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći.

„Koje su naše crvene linije: Prvo nema pregovora o onome o čemu smo se već dogovorili. Drugo nema priznavanja nezavisnosti odnosno članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Treće nema fizičkih napada odnosno ugrožavanja bezbednosti Srba. To su naši crvene linije“, ističe Dačić.

Srbima koji su ovog jutra na barikadama poručio je država uz njih.

„Sigurno neće ostati bez podrške svoje države. Mogu da budu sigurni da ćemo mi uložiti maksimum napora diplomatskih, nadam se samo diplomatskih i politički da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohija, ako treba i onih drugih svakako“, poručio je Dačić

Ističe da je Srbija spremna za mir, ali da na to treba da bude spremna i druga strana.

Ukazuje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu jer je, kako kaže, on njihovo čedo, njihovo dete.

„Zapadu je jasno ko može da izazove nestabilnost“, kaže ministar spoljnih poslova.

Ukazuje da u narednim danima u Srbiju dolazi savetnik državnog sekretara SAD
Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanije.

Ukazuje da je Priština pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti i da će nakon zahteva za članstvo u Savetu Evrope, 15. decembra u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

„Dok će 15. decembra, tako bar najavljuju u Briselu predstavnici Prištine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. I od tog trenutka će krenuti različiti pritisci na Srbiju“, ukazuje Dačić.

„Kada je reč o EU, postoji mogućnost da se to ospori iako tu nema većine, zato što se neće verovatno glasati većinski, već će biti potreban konsenzus ukoliko se neko pozove na statusno pitanje. Češka je predsedavajuća, njoj stiže zahtev. Da li će taj zahtev biti u startu odbijen zbog statusnog pitanja, ili će biti poslat Evropskoj komisiji na izjašnjavanje, pa će godinu dana raspravljati o tome, zavisi i od predsedavajućeg“, kazao je Dačić. 

Isterujemo stvari na čistac po pitanju Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlada, zahtevom Kforu za povratak pripadnika Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju pred međunarodnom zajednicom pokušati da „isteraju stvari na čistac“ i da saznaju da li je u potpunosti primenjena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

„Znamo da su to retorička pitanja, odnosno unapred znamo odgovor na njih. Kao što i sada pokušavaju da predstave da Briselski sporazum maltene kao da i ne postoji, tako se ponašaju i u odnosu na Rezoluciju 1244“, rekao je Dačić.

Kaže da međunarodna zajednica neće da poštuje niti da primenjuje u potpunosti Rezoluciju 1244, ali da ne može da je ukine zato što je potrebna većina u Savetu bezbednosti UN, dok je Priština, kako je dodao, već više puta tražila njeno ukidanje, kao i da budu ukinuti Unmik i Kfor.

„Oni ne mogu da ukinu rezoluciju ali neće da je u potpunosti poštuju niti primenjuju“, ukazuje ministar.

Dačić je rekao da zahtevom za vraćanje srpske vojske i policije na sever Srbija želi da ukaže da postoji obaveza međunarodne zajednice da zaštiti sve građane Kosova i Metohije.

„Svako ko dolazi iz međunarodne zajednice kaže jednu rečenicu za koju naravno nas moli da nigde ne citiramo šta su rekli, a to je da su oni svesni da god je Kurti da nema mira niti bilo kakvog dogovora sa Prištinom i da su svesni da je Kurti najveći destabilizujući faktor u ovom trenutku u regionu“, rekao je Dačić.

Upitan o najvećim do sada pritiscima na Srbiju koji će prema najavi Vučića uslediti kada Kosovo 15. decembra aplicira za članstvo u EU, Dačić je rekao da će to verovatno biti „kondenzacija različitih vrsta pritisaka“, za prihvatanje situacije na terenu, nekog konačnog dogovora koji bi podrazumevao priznanje Kosova i odobravanje članstva Kosova u EU i Savetu Evrope.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar