Dačić i Đurić na Molitvenom doručku u Vašingtonu

Ivica Dačić se juče, uoči Molitvenog doručka,  sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta Derekom Šoleom i Garbijelom Eskobarom, kongresmenkom Klaudijom Teni, senatorom Ronom Džonsonom, predstavnicima jevrejskih organizacija koje su veoma bitne na međunorodnoj sceni, kao i sa stranačkim institutima – demokratskim i republikanskim NDI i IRI.

Molitveni doručak, 71. po redu počeo je u 7:30 časova po lokalnom vremenu. Taj značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

Predsednik SAD Džozef Bajden okupljenima se obratio iz Kongresa, kao i prošle godine, sa istovremenog skupa kome prisustvuju isključivo članovi Kongresa i američki državljani.

Bajden je naglasio da mu je čast što nastavlja tradiciju koju je započeo 34. predsednik SAD Dvajt Azenhauer i poslao poruku jedinstva i međusobnog poštovanja, bez obzira na religijske i sve druge razlike.

To je forum koji je ustanovljen iz želje da se na trenutak zaborave političke razlike i da se u dobroj komunikaciji, bez formalnih opterećenja, lideri iz različitih oblasti političkog, društvenog i privrednog života sastanu i razmene informacije, namere i platforme za delovanje

Počasni gost Molitvenog doručka je američki predsednik, a svake godine prisutan je i gost iznenađenja i čiji identitet se ne otkriva pre početka događaja.

Molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine kada je predsednik Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

Prvobitna ideja da se političari iz SAD, iz vlasti i opozicije, okupljeni na jednom mestu zajedno mole za mir i uspeh Amerike, prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na koji se, pored domaćih, pozivaju i svetski lideri i političari da zajedno pošalju poruke mira i solidarnosti u svetu.

Skup prate i dešavanja na marginama, kao i seminari, tako da je Molitveni doručak prerastao u forum političkih, društvenih i poslovnih lidera na neformalnoj osnovi.

Kopredsedavajući su uvek predstavnici Demokrata i Republikanaca.

Deo programa rezervisan je za bilateralne sastanke učesnika sa kongresmenima, senatorima. 

Pored Ivice Dačića i Marka Đurića iz Srbije skupu prisustvuju i Vladimir Marinković, Meho Mahmutović, Aleksandar Karađorđević, Vuk Drašković, Dalibor Jevtić. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar