Дачић: Добра петиција да се грађанима Србије омогући без визе улазак у Британију

„Ја сам био министар спољњих послова од 2008. до 2014. године и то питање сам покретао тада. И никада нисмо наилазили на велико разумевање од стране Велике Британије, јер они имају посебан визни режим. Као што знате, они никада нису били део шенгена“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са делегираном министарком спољњих послова Габона Јоландом Нијонде.

Навео је да Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), који је Србија потписала 2008. године, омогућио грађанима да путују у земље ЕУ, а није важио и за Велику Британију, иако је тада била чланица ЕУ, јер се односи само на земље шенгена.

„Мислим да ми морамо то питање поставити на највишем могућем нивоу. И то није само везано за Велику Британију. Имамо читав низ тих великих земаља које имају веома рестриктивне визне системе везано за Србију“, казао је министар спољњих послова.

Дачић је казао да Србија већ годинама тражи да Канада укине одређене формулације које су везане за ратове деведесетих година, према којима, како је рекао, сви они који су били у државној администрацији у неком рангу и то не превише високом, не могу да добију визу.

„То је једно арбитрарно тумачење где свакога можете практично да одбијете. Ту су и САД, мада код њих је мало либералније у односу на друге, а ту је и Аустралија“, рекао је Дачић.

Истиче да би Србија била задовољна када би постигла одређени напредак када је Велика Британија у питању.

„Када ја као министар добијем визу која траје 10 дана када идем у посету, шта очекивати када су у питању обични грађани. Опет, с друге стране, грађанима Велике Британије је омогућено да улазе у Србију без визе, са личном картом“, навео је Дачић и истакао да Србија није увела меру реципроцитета када је Велика Британија у питању.

У Великој Британији је покренута петиција, којом се од британске владе тражи да грађанима Србије омогући тромесечни туристички боравак у Уједињеном Краљевству без виза.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar