Dačić danas u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Šef srpske diplomatije je rekao da su razgovori koje je vodio u Vašingtonu, uoči današnjeg Molitvenog doručka, bili uspešni za Srbiju.

Dačić se sastao sa visokim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Garbijelom Eskobarom.

Oni podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština nešto što je već dogovoreno, a ne predmet razgovora, i da mora biti formirana da bi se pristupilo primeni sporazuma, kaže Dačić.

„Za nas je veoma bitan stav SAD, prvo Zajednica srpskih opština, pa sve ostalo. Veoma je važno reći da Sjedinjene države misle ozbiljno, da Kurti može da snosi veliku odgovornost ukoliko se bude destruktivno ponašao i ukoliko ne želi da formnira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Dačić. 

Molitveni doručak je značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

To je forum koji je ustanovljen iz želje da se na trenutak zaborave političke razlike i da se u dobroj komunikaciji, bez formalnih opterećenja, lideri iz različitih oblasti političkog, društvenog i privrednog života sastanu i razmene informacije, namere i platforme za delovanje.

Počasni gost Molitvenog doručka je američki predsednik, a svake godine prisutan je i gost iznenađenja i čiji identitet se ne otkriva pre početka događaja.

Molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine kada je američki predsednik Dvajt Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar