Да ли јефтино украјинско жито хлади европски ентузијазам за њен брзи пријем у ЕУ

Корени садашње ситуације су у одлуци Европске комисије из јуна прошле године да дозволи слободан увоз пољопривредних производа из Украјине у ЕУ. То је тада деловало као логична одлука, како би се с једне стране помогло великом пољопривредном сектору Украјине да преживи последице рата, а са друге стране, како би се спречило да дође до кризе хране на светском нивоу, посебно у Африци и на Блиском истоку.

С обзиром на то да су главни токови извоза преко украјинских лука на Црном мору били блокирани или ограничени, требало је отворити алтернативе руте за транспорт житарица.

Међутим, у реалности, добар део од укупно 17 милиона тона извезених житарица остао је у суседним земљама због високих цена транспорта. То је довело до драстичног пада цена пољопривредних производа на тржишту Пољске, Словачке и других земаља и врло брзо до протеста тамошњих пољопривредника, који тврде да су због тога на ивици банкрота. Ситуација је посебно осетљива у Пољској, коју очекују избори у другој половини године.

Европска комисија најпре је осудила једностране забране увоза, као супротне правилима ЕУ и заједничког тржишта, али је на крају прихватила да их „легализује“ и уведе забрану увоза у пет суседних земаља, с тим што би транзит украјинских производа и даље био омогућен.

Најављена је и значајна финансијска помоћ пољопривредницима ових држава.

Ова ситуација многе је подсетила на чињеницу да је Украјина пољопривредна „велесила“ у којој се производи, рецимо, више од четвртине светске производње сунцокретовог уља.

Истовремено, указала је и на потенцијално озбиљне проблеме за идеје о брзом пријему Украјине у ЕУ.

Украјина би као земља чланица ЕУ могла да потпуно слободно извози у ЕУ, па би јефтинији пољопривредни производи из ове земље могли да преплаве заједничко европско тржиште.

Осим тога, Украјина би могла да постане велики корисник значајних пољопривредних фондова из тзв. Заједничке пољопривредне политике, чиме би неки садашњи корисници могли да изгубе ниво финансијске подршке који тренутно уживају.

Оваква перспектива могла би да охлади ентузијазам за убрзани пријем Украјине у чланство ЕУ, чак и оних који то данас снажно заговарају.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar