Čović: Očekujem smanjivanje tenzija izazvanih provokativnom akcijom Kurtija oko tablica

Nakon više od godinu dana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou biće održana danas u Briselu.

S obzirom na izjave koje su stizale prethodnih dana, stavovi Beograda i Prištine biće veoma suprotstavljeni. 

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da gotovo da nema inspiraciju da priča o tome, kada vidi učesnike od 1999. godine. Manje-više se svi menjaju, vidi da su pomalo ostarili i osedeli, ali retorika je ista, smatra Čović.

„Stalno se isto priča, potpisuju se sporazumi koji se ne sprovode, oni prave sporazume koje ne sprovode da bi kupovali vreme“, kaže Čović.

Svaki drugi dan imate incident, za koji kažu da nije etnički motivisan – svi su usmereni ka dodatnom etničkom čišćenju srpske nacionalne zajednice sa prostora KiM, napominje Čović.

„Jedno je sever KiM, drugo su enklave, hajde da vidimo kako Srbi žive u enklavama, koliko je Srba otišlo iz enkalava. Kada pogledate britanske i američke nevladine organizacije i njihove godišnje izveštaje – to su organizacije za vladavinu zakona, izveštaji su puni velikog napretka na KiM“, ukazuje Čović.

Kada pogledate šta radi Kvinta, njihovi ambasadori, oni kažu shvatite šta je realno stanje na KiM, u kom to dokumentu piše, gde piše da Srbiji treba oduzeti deo teritorije, upitao je Čović.

„Realnost je i to da SAD više ne mogu da se ponašaju kao posle 1990. godine. Sada ne mogu da rade sve, koja je to spoljna politika zemlje u kojoj imate enormne podele, gde se sprema hapšenje bivšeg predsednika, pomalo žure da završe nečasne poslove koje su započeli na prostoru Zapadnog Balkana, tačnije na prostoru Srbije“, ističe Čović.

„Čujemo njihove zvaničnike – uzajamno priznanje, na svaku izgovorenu reč uzajamno priznanje mora da ide diplomatska nota i demarš. Čujemo pojedine ambasadore da izaberemo ovu ili onu stranu, da Srbija izabere ovaj ili onaj put, to su upozerenja pred igru ili pred odluku da možda ne postanete persona non grata“, rekao je Čović.

Čujemo relativizaciju priče oko ZSO, kaže on.

Kristofer Hil kaže da u Evropi postoji model ZSO. „Ovo je okupirana teritorija, ono što je potpisano u Briselskom sporazumu treba da bude primenjeno, to ne znači uzajamno priznanje, kompromisno rešenje ne predstavlja uzajamno priznanje“, kaže Čović.

„Juče i prekjuče su zvaničnici američke ambasade iz bezbednosnih struktura u Prištini obrađivali sever Kosova i Metohije, razgovarali sa kosovskom policijom“, dodao je Čović.

Čović navodi da kada izgubite poverenje u nekoga, čemu sporazumi, „poverenje gubite kada vas neko neprekidno obmanjuje, srspka nacionalna zajednica curi, vrše se etničko čišćenje“.

Ne vidi rešenje u Briselu. „Treba da učimo na našem iskustvu i u okviru međunarodne strukture. Sporazumi su strategija za kupovanje vremena“, kaže Čović.

Čović kaže da je ceo pristup sa rečenicom „Molimo obe strane da se uzdrže“ i dodaje da bi trebalo da se definiše koja to strana provocira.

„Očekujem da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Kurtija, vezanom za registarske tablice“, rekao je Čović.

„Jeste to potpisano 2011. godine, jeste to greška, to je izvor tenzija, taj ceo njegov pristup u smislu reciprociteta – takođe smatraju da su država, oni su cirkus varijanta, ono što govori je pokušaj da se nama otme 17 odsto teritorije kako bi se napravila kompaktna Velika Albanija“, naveo je Čović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar