Чишћење корита да у Церовцу нове кише не донесу старе проблеме

Са сваком већом кишом уместо њива уз Добраву језера. Преко метар и по воде на засадима, а када оде остаје пустош. Сада кажу мештани Церовца безбеднији су, а пољопривреда од користи. Са чишћењем корита додају и дупла добит. Дупла корист.

“То нам је од великог значаја, сад можемо наше њиве да обрађивамо, неће бити као што је изливала, био је то велики проблем било загушење свега нанесе Добрава … све су нам то повадили наше дрвеће пренели на нашу њиву ми смо то исекли имали смо да се грејемо целу зиму смо се грејали”, каже Дане Веселиновић, из Церовца.

Добрава је дуга 35 километара, више од трећине корита је у шабачком крају, протиче кроз пет села. Лети готово поточић, са кишама бујица је незадржива.

“Радови обухватају машинско вадјење пањева, сечење дрвећа, измуљење корита Добраве, самим тим проширујемо протицајни профил смањујемо ту неку опасност од изливања и плављења обрадивих површина”, објашњава Ненад Мишковић, вд директор ВП „Сава Шабац“.

На истом послу Србија воде и град, финансије удружене.

“У последње 3 године град Шабац је уложио око 30 милиона само у ове радове везане за реку Добраву, иначе град Шабац улаже око 50 милиона годишње на чишћење каналских мрежа и то се односи како на корита река другог реда тако и на путну инфраструктуру и канале који се налазе поред саобраћајница”, наводи Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Уређење 15 километара корита Добраве се завршава, преосталих око 900 метара у шабачком крају планирано је за следећу годину. За узводни ток надлежна је општина Владимирци. Атар Церовца је на граници, мештани се надају да им због израслог шибља и наноса у преосталом нерашчишћеном току у њиховом селу, нове кише неће донети и старе проблеме.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar