Четворогодишња девојчица у Аранђеловцу сама је изашла из вртића и отишла кући

Четворогодишња девојчица у Аранђеловцу сама је изашла из вртића и отишла кући, а да то васпитачице нису ни приметиле. Њена мајка је и даље у шоку, ангажовала је адвоката. У Предшколској установи су покренули дисциплински поступак против васпитачице, а случај преиспитује и просветна инспекција.

 

Само сат времена пошто ју је довела у вртић, мајка четворогодишње девојчице, угледала је дете пред вратима стана. За њен неопажени излазак, васпитачи су сазнали, тек када их је уплашена мајка позвала да пита шта се десило и како је дете напустило објекат и без надзора дошло кући. Преко адвоката поднела је захтев за покретање дисциплинског поступка против васпитачице.

“Дете је одлазећи кући прелазило и једну од најпрометнијих улица у Аранђеловцу, тако мало дете је ишло да нико није обратио пажњу да тако мало дете иде у папучама.Дете је суштински било животно угрожено пропустом установе у којој је остављено”, каже Ана Максић, адвокат из Аранђеловца.

У предшколској установи „Дуга“, потврђују да су покренули дисциплински поступак против васпитачице. О инциденту су обавестили све надлежне институције, разговарали са мајком детета, одржали састанке тимова за заштиту деце. Утврђено је и како је дете изашло из вртића.

Четворогодишња девојчица изашла је у ходник да у свој ормарић остави цртеж који је нацртала, а затим је кренула ка вратима која су у том тренутку била отворена, јер је неко заборавио да спусти резу. Четворогодишња девојчица сигурно није могла да је дохвати с обзиром на висину на којој је постављена.

Како су врата остала без заштите, утврдиће се у поступку који је у току. У управи вртића тврде да у свим објектима: 6 у Аранђеловцу и 9 на сеоском подручју спроводе стиктне безбедносне процедуре. Улазна врата се закључавају по јутарњем пријему малишана, предузеће и додатне мере.

“На капије од дворишта ставићемо неке магнете јер често родитељи оставе отворена врата од капије, тако да управо апелујемо на родитеље да буду обазривији приликом доласка и одласка и одвођења своје деце тако да ћемо се надам, да се овакви догађаји неће више поновити”, каже Јелена Живановић, помоћница директора ПУ Дуга у Аранђеловцу.

У предшколској установи, коју похађа око 1.400 малишана, кажу да имају довољно васпитача који брину о деци. Овај догађај отворио је и питање о безбедности деце у вртићима. Мишљена Аранђеловчана су подељена.

А, како је до пропуста дошло? Тај спорни догађај сада „чешља“ и просветна инспекција у Предшколској установи “Дуга”.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar