Čestitke Si Đinpinga i Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti

Kineski predsednik Si Đinping u čestitki navodi da sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održava snažan trend razvoja.

„Poštovani gospodine predsedniče, povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da u ime Vlade i naroda Kine, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj srpskoj Vladi i narodu uputim srdačnu čestitku i najbolje želje“, istakao je kineski predsednik.

„Poslednjih godina, državna izgradnja Srbije neprekidno postiže nove rezultate, strategija reindustrijalizacija stabilno napreduje, ekonomski razvoj se ubrzava, životni standard građana se poboljšava. Uz zajedničke napore naše dve strane, sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održava snažan trend razvoja“, dodaje se u čestitki.

Kako se ističe, međusobno političko poverenje dveju zemalja je čvrsto, praktična saradnja daje bogate rezultate, a tradicionalno prijateljstvo postaje još čvršće kako vreme prolazi.

„Dve strane se međusobno podržavaju po pitanjima od suštinskog interesa i ozbiljnih izazova sa kojima se susreću, što pozitivno doprinosi očuvanju međunarodne pravičnosti i pravde“, naveo je Si Đinping.

„Pridajem veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije. Spreman sam da ulažem zajedničke napore sa Vama, da jačam strateško vođenje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije i podignem odnose naših dveju zemalja na još viši nivo, kako bismo doprineli blagostanju naših dveju zemalja i dvaju naroda. Želim Vašoj zemlji mnogo prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje“, navodi se u čestitki predsednika Sija.

Čestitka Bajdena: Izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju

Povodom Dana državnosti predsednik Vučić primio je i pismo-čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.

„Poštovani gospodine predsedniče, u ime američkog naroda, čestitam Vam Dan državnosti Srbije, 15. februar. Naše zemlje neguju dugo partnerstvo, ukorenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svetska rata tokom kojih smo bili saveznici“, naglasio je Bajden.

„U ovom periodu, izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija. Naša zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane“, dodaje se.

Bajden navodi i da mu je drago što je Vučić učestvovao na Samitu za demokratiju u decembru.

„Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji. Stremljenja Srbije ka EU zavise, takođe, od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju. Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda“, istakao je Bajden.

„Želim Vama i svim ljudima u Srbiji srećan Dan državnosti“, navodi se u čestitki predsednika Bajdena.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar