Цене квадрата између усијања и хлађења, агент за некретнине открива да ли ће се поновити раст из 2022.

Цене некретнина су прошле године забележиле раст од готово 18 посто, подаци су Завода за статистику, у појединим деловима и много већи од просека. И ми смо имали континуитет раста целе прошле године. Међутим, некако с новом годином, утисак је да је раст успорио, негде можда и паузирао.

Aгент за некретнине Даворка Тасић рекла је да је сада дошло до стагнације да смо прошле године имали бум што се тиче цена некретнина, а у трећем кварталу било је мање издавања грађевинских дозвола.

„Ми не очекујемо значајан пад цена квадрата, али дошло је до стагнације, тренутно је потражња мала. Више нема оног раста и неће се поновити 2022. година“, истакла је Тасићева.

После великог бума и константног раста, тешко је прилагодити се и спустити нагло цене и, према њеним речима, до тога неће доћи.

Највећи раст цена бележи се у Београду и Војводини. Имали смо ситуацију и да на периферији Београда цена премаши 3.000 евра по квадрату. Осим њих, ту су и Чајетина, Врњачка Бања и Крагујевац.

„Дошло је до поскупљења материјала после почетка ратне кризе. Тренутно се мање инвестира. Инвеститори нису сигурни по којој цени ће пласирати некретнине. Београдске општине су у благом тренду мировања, док је приметан нагли скок цена у Нишу“, истакла је Тасићева и додала да све зависи од монетарне политике.

Тржиште некретнина је свуда у свету и Европи обележено растом цена и нестабилношћу. По поскупљењима некретнина на европском тржишту драматично предњачи Естонија у којој је просечна цена станова у другом тромесечју 2022. повећана за чак 27,4 одсто у односу на исти период претходне године. Следе Чешка (23,1 одсто), Мађарска (22,8 одсто), Литванија (22,1 одсто) и Ирска (20,7 одсто). У региону највећи раст бележи Хрватска 17,3 посто. 

Тасићева истиче да наша земље није изолована да смо у систему, на нас је увек имала утицај околина, посебно америчко тржиште.

Напомиње да се ова поскупљења неће поновити и да је за инвестирање увек добар тренутак, али да не може да гарантује шта ће се дешавати.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar