Čekajući ohridsku rundu dijaloga Beograda i Prištine – ZSO u fokusu

Zajednica srpskih opština nije otkrivena juče, jasan je u stavu specijalni izaslanik Evropske unije. Miroslav Lajčak podseća da je osnivanje ZSO deo Briselskog sporazuma koji su dve strane potpisale pre deset godina. Primećuje da je ZSO dobila veliku pažnju. Priželjkuje, kaže, više diskusije u okviru dijaloga, a manje javne rasprave.

„Takva zajednica neće uticati na funkcionalnost Kosova. Sporazum je ratifikovan u skupštini, što znači da je to međunarodna obaveza Kosova. Ponovili smo dokumentima da svi unapred potpisani sporazumi moraju da se sprovedu. Odlukom kosovskog ustavnog suda, Zajednica srpskih opština je trebalo da bude osnovana“, navodi Lajčak.

Nemačka je generalno zadovoljna rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i očekuje odlučujući napredak, prenosi ambasador te zemlje u Prištini. Evropski predlog, Jern Rode vidi samo kao međukorak ka sveobuhvatnoj normalizaciji.

„Predlog nemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa između privremenih prištinskih institucija i Srbije ne predviđa nikakvu Republiku Srpsku na Kosovu. Postoji ranije preuzeta obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih opština. Međutim, mi smo otvoreno i jasno rekli da ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu. Ono što bih sada voleo je da Priština ispuni obavezu koju je prihvatila i da predloži statut ZSO“, navodi Rode.

I dok pokret Dveri traži posebnu sednicu u parlamentu o francusko-nemačkom sporazumu pre sledećeg susreta Vučića i Kurtija, Zavetnici traže da se sporazum apriori odbaci. SSP je protiv odbacivanja plana.

Iako, kaže lider te stranke, ima dosta bolnih tačaka, odbacivanje bi Srbiju odvelo u izolaciju.

„Ovoga puta nas niko ne bi bombardovao, ali bismo imali ekonomsko bombardovanje sa katastrofalnim posledicama“, napominje Dragan Đilas.

Prošlonedeljnu rundu u Briselu sumira premijerka.

„Ništa nije potpisao, dodatno je učvrstio stav da je ZSO prva na dnevnom redu i da mora taj deo Briselskog sporazuma da se ispuni deset godina od potpisivanja, i treća važna stvar i ono što je nekoliko puta ponovio u Skupštini Republike Srbije i našem narodu, a to su naše crvene linije, da nema Kosova u UN i da nema priznanja nezavisnosti Kosova“, ističe Ana Brnabić.

Naredni susret, na najvišem nivou, a u okviru pregovora Beograda i Prištine najavljen je za 18. mart u Ohridu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar