Буџет града није баук: Како су Лесковчани почели да предлажу капиталне инвестиције

Буџет места у којем живимо не треба да буде далек и неразумљив. Напротив, грађани морају да буду укључени у доношење буџета локалних самоуправа, али и да имају могућност да предлажу капиталне инвестиције у својој заједници.

„Сви ми када мислимо о капиталним пројектима постављамо себи питања јесмо ли спремни за капиталне пројекте, ко их реализује, ко ради на њима, а кључна је та подршка и то охрабривање да наше идеје претворимо у неку реалност и да кренемо у реализацију“ објашњава Ђорђе Станковић.

Пре него што су преко програма Exchange 6, једног од видова подршке Европске уније реформи јавне управе у Србији, добили експертску подршку за израду плана, додаје, радило се доста кампањски.

„Након добијања подршке на много ефикаснији начин дошли смо до Плана капиталних инвестиција који је вишегодишњи и садржи 23 пројекта везана за дугогодишњу реализацију“.

Шта је то Лесковац променио? Направљен је Формулар предлога пројекта капиталних инвестиција, који је омогућио да у израду предлога буду укључени многи носиоци пројектних активности – од Градске управе, преко јавних предузећа до институција чији је оснивач град.