Brnabićeva u Firenci: Cilj Srbije članstvo u EU – što pre, to bolje

Na panelu „Kriza i promene – Evropska perspektiva Zapadnog Balkana“ na kojem su učestvovali i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, Ana Brnabić je rekla: „Što pre, to bolje“.

Premijerka je navela i da se nada da će rat na istoku Evrope, u Ukrajini, vratiti proces proširenja u fokus, te da će i članice Unije koje su se tome protivile, promeniti mišljenje, i shvatiti da je to prioritet za sve, te primetila da ulazak Zapadnog Balkana u EU i nije proširenje, već „obuhvatanje“, jer je ovaj region okružen državama članicama Unije.

„Želimo da Zapadni Balkan postane članica Unije i želimo to da uradimo brzo. Srbija je uložila mnogo vremena i energije da implementira reforme, kako bi ostala članica EU, a te reforme su u interesu građana“, rekla je Brnabić.

Na pitanje moderatora panela, Miroslava Lajčaka da li su nova dešavanja u Uniji, za Srbiju i region – izazov ili prilika, Brnabićeva je rekla da se nada da su, zapravo, prilika jer je uvek optimista, dodajući da sve zemlje članice EU, Evropska komisija, institucije, mogu da vide koliko je Srbija naporno radila da postane članica Unije.

Brnabićeva je rekla da Zapadni Balkan ne bi trebalo da bude zapostavljen da se vrata otvore nekom drugom, bez obzira na političku situaciju jer bi to, kaže, bila velika greška i ne bi bilo fer.

„Ne mogu da zamislim da neko postane član EU pre Zapadnog Balkana“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da je članstvo u EU uvek politička odluka, za koju stepen sprovedenih reformi nije presudan, dodajući da su odluke o članstvu Bugarske, Rumunije, Hrvatske bile političke.

„Ako pogledate Srbiju, prosečnu platu, javni dug, fiskalnu stabilnost, nivo nezaposlenosti, instrastrukturu, po svim tim parametrima, Srbija je spremna za članstvo“, rekla je Brnabić.

Rekla je i da razume Uniju, kada kaže da ne žele uvezene probleme, ali je istakla da bi svako otvoreno pitanje u regionu Zapadnog Balkana bilo lakše i brže rešeno, da smo deo Evropske unije.

Dodala je da je Austrija jedna od glavnih i najglasnijih zemalja koja podržava proces proširenja i uvek je iskreno podržavala otvaranje poglavlja i klastera.

„Evropska unija je mirovni projekat i želimo da budemo deo toga“, rekla je Brnabić.

Navela i da EU ne može stalno da odlagaže neke odluke, navodeći da je Severna Makedonija promenila ime, a još nije otvorila pregovore.

Dodala je i da Beograd nema ništa protiv vizne liberalizacije za Prištinu, jer će tako i otvorena pitanja možda biti lakše rešena, budući da dijalog sada ne ide u pravom smeru i pravo je pitanje imamo li uopšte dijalog.

„Druga ključna stvar stabilnost i saradnja“ 

Premijerka je rekla i da je osim evrointegracija, druga ključna stvar za Srbiju regionalna stabilnost i saradnja.

Ilustrujući značaj saradnje sa Unijom i regionom, navela je podatke da 65 odsto izvoza Srbije ide na tržište EU, a 17 u region.

„To je 82 odsto svega što Srbija izvozi, a govori koliko nam je važna Unija, i koliko nam je važan region“, rekla je Brnabićeva.

Istakla i značaj regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ističući da je poziv i drugima iz regiona da se pridruže otvoren.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar