Brnabićeva u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koje teme su na stolu

Savet za stabilizaciju i pridruživanje zamišljen je kao format sastanka na kom su, sa jedne strane, predstavnici svih zemalja članica EU, koje predvodi šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a sa druge strane, delegacija Srbije, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, tu je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

To je format koji bi trebalo da napravi presek stanja i da sveobuhvatnu sliku u ukupnim odnosima Srbije i EU i napretka u pregovorima o članstvu.

Na stolu će biti politički i ekonomski kriterijumi, ali i pitanja situacije u regionu, dijaloga Beograda i Prištine, kao i pandemije i evropske pomoći u toj oblasti.

U pripremnom dokumentu, takozvanoj zajedničkoj poziciji EU uoči sastanka, u koji je RTS imao uvid, mogu da se vide i teme koje će biti na stolu i tokom sastanka.

Tu se navodi da EU pozdravlja korake koji su učinjeni u ustavnoj reformi koja treba da vodi jačanju nezavisnosti pravosuđa. Srbija se poziva da ubrza reforme u oblasti pravosuđa, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskim slobodama i domaćem tretmanu ratnog zločina.

U tom pripremnom dokumentu se pozivaju vlasti da nedvosmisleno komuniciraju u javnosti Srbije o svom evropskom opredeljenju. Pominje se, kao važna stavka, dijalog Beograda i Prištine. Očekuje se od Beograda i konstruktivni angažman, uz važnu napomenu da se od obe strane očekuje puna primena već postignutih sporazuma.

I izborni proces u Srbiji je jedna od tema. Tu se kaže da se od Srbije očekuje, kako bi se ojačalo poverenje u izborni proces, da primeni u potpunosti sve nalaze i mere koje su preporučene tokom međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP.

Premijerka će tokom dana imati i seriju sastanaka sa najvišim zvaničnicima Unije, uključujući predsednicu EK Ursulu fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, novoizabranu predsednicu EP Roberu Metsolu, i seriju sastanaka sa komesarima i članovima EK.

Prvi od tih sastanaka je bio sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom. Premijerka se sastala i sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Tema tih sastanaka, kako javlja izveštač RTS-a iz Brisela, jeste dijalog Beograda i Prištine, kao i preuzeti koraci u vezi sa ustavnim reformama.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar