Brnabićeva sa Varheljijem: Prioriteti Vlade reforme u oblasti vladavine prava

Ana Brnabić je posebno istakla nedavno usvajanje seta pravosudnih zakona u Narodnoj skupštini u skladu sa ustavnim amandmanima, a čiji je cilj jačanje nezavisnosti i samostalnosti pravosudnih organa.

Kada je reč o sektoru informisanja i medija, Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, dok je prioritet završetak izrade pre svega Izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima kao i Zakona o elektronskim medijima, saopšteno je iz Vlade.

Dodala je da je takođe veoma važno da se nastavi sa punom primenom Medijske strategije. Varhelji je rekao da je važno da se nastavi rad na usvajanju medijskih zakona i ukazao na važnost usklađivanja sa EU direktivama u toj oblasti.

Istakao je važnost i značaj usvajanja seta pravosudnih zakona. Brnabićeva i Varhelji razgovarali su i o energetici i saradnji u toj oblasti.

Brnabićeva je rekla da će izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom biti gotova do kraja 2023. godine i da je za Srbiju izuzetno značajna finansijska pomoć EU za transformaciju u ovom sektoru.

Varhelji je pohvalio način na koji Srbija upravlja migracionom krizom i dodao da je EU spremna da pomogne u daljem rešavanju ovog problema.

Sa Gašićem o nelegalnim migracijima i kontroli granice

I ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se Varheljijem sa kojim je razgovarao o implementaciji Akcionog plana EU za Zapadni Balkan sa posebnim osvrtom na nelegalne migracije i jačanje upravljanja granicom.

Kako se navodi u saopštenju, Gašić je istakao da je među prioritetima Srbije suzbijanje nelegalnih migracija i zaštita državne granice u prilog čemu govori i činjenica da je formirana radna grupa koja intenzivno bavi ti pitanjem, kao i borbi protiv krijumčarenja i trgovini ljudima, naročito na granici sa zemljama EU.

Gašić i komesar Varhelji su razgovarali i o saradnji u oblasti Pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i zloupotreba droga, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd–Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisana je u vozu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar