Brnabićeva sa Šmitom: Srbija za saradnju i sa centralnim i sa entitetskim vlastima u BiH

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijanom Šmitom, o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

Ana Brnabić je podsetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredeljena i otvorena za razvoj dobrosusedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsednik Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona.

Prema njenim rečima, Srbija pruža i mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima.

Brnabićeva je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Premijerka je i ovom prilikom ponovila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i poverljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbednosti štićene ličnosti.

Premijerka se ujedno zahvalila sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumevanju.

Ocenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, visoki predstavnik Šmit je istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o tome izvestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, visoki predstavnik Šmit saglasio se sa premijerkom da je stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važan, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Orlić i Šmit: Mir presudan za napredak Zapadnog Balkana

Očuvanje mira od presudnog značaja za sveukupni napredak Zapadnog Balkana i predstavlja svojevrsnu garanciju mladima za budućnost, saglasili su se danas, tokom razgovora u Beogradu, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika parlamenta, Orlić je tokom sastanka poručio da Republika Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa BiH i da je opredeljena za razvoj saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata i ekonomskoj saradnji.

Istakao je da politiku mira, stabilnosti i progresa za sve u regionu država Srbija vodi bez izuzetka.

„To je politika presednika Republike Aleksandra Vučića, a iza iste stoji i naša Narodna skupština, kao i Vlada Srbije“, poručio je Orlić.

Kristijan Šmit je pozdravio uspehe koje je Republika Srbija postigla kada je reč o ekonomiji, ocenjujući ih kao impresivan primer drugima.

Takođe, ukazao je na značaj ekonomske saradnje i povezivanja, kao snažnog koraka napred ka evropskoj integraciji čitavog regiona.

Orlić je poručio da „najznačajniji napredak dolazi kada radimo zajednički i progres koji smo mi postigli želimo svima u regionu“.

Kako je istakao, odnos Republike Srbije prema teritorijalnom integritetu BiH, odnosno poštovanju Dejtonskog sporazuma, poznat je i nepromenjen.

„Za nas je ovo principijelno pitanje – Republika Srbija suverenitet i teritorijalni integritet drugih država poštuje bez izuzetka, i očekujemo da se isto poštuje i kada je reč o našoj zemlji“, rekao je Orlić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar