Brnabićeva sa predstavnicima Udruženja „Ne damo Jadar“

Advokat Dušan Filipović, punomoćnik udruženja „Pakt – Ne damo Jadar“, izjavio je da je predstavnike tog udruženja premijerka Ana Brnabić više puta uveravala da je za nju projekat „Jadar“ u ovom trenutku gotov.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon razgovora predstavnika tog udruženja sa premijerkom, rekao je da su razgovarali i o predlogu zakona kojom se predviđa trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora.

Predviđeno je da se taj zakon ne odnosi za već izdate eksploatacione dozvole, pa ne bi bile ugrožene kompanije koje imaju pravo za eksploataciju bora, ali da se postojeće eksploatacione dozvole ne mogu odnositi na druga eksploataciona polja.

Filipović je naveo i da je Brnabićeva rekla da bi usvajanje tog zakona trebalo da bude pitanje za radnu grupu koja će biti oformljena, ali je podsetila da će zbog izbora Skupština biti raspuštena 15. februara.

Upitan kako ocenjuje to što deo javnosti ukidanje Prostornog plana „Jadar“ vidi kao „predizbornu prevaru“, Filipović je rekao da o tome može da se izjasni samo Ustavni sud.

„Da bi se Ustavni sud izjasnio da li je zakonita uredba Vlade kojom prestaje da važi Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit i Prostorni plan ‘Jadar’, neko mora da pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom“, objasnio je Filipović.

Naglasio je da u ovom trenutku takva inicijativa ne postoji i da je samim tim sve ono što se pominje u javnosti o uredbi za njega „paušalno“.

Brnabićeva je ranije danas, uoči sastanka, ponovila da su ukidanjem Uredbe o prostornom planu za projekat „Jadar“ ukinuti svi akti u vezi sa „Rio Tintom“ čime je stavljena tačka i na izgradnju rudnika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar