Brnabićeva Plenkoviću: Blokirajte nam evropski put da cela EU vidi vaše vrednosti

„Plenković kaže pilotima se neće dogoditi ništa, pa samo da dopunim da bi informacija koju je pružio bila potpuna – pilotima koji su bombardovali kolonu civila u zbegu, na tlu druge države i ubili 4 dece, 1 devojku, starce i starice, neće se u Hrvatskoj dogoditi NIŠTA. EU i dalje ćuti“, napisala je Ana Brnabić na Tviteru.

Istakla je i da hrvatski premijer treba kolegama u Evropskoj uniji „da objasni da štiti ubice dece“.

„Konačno, dajte blokirajte nam više taj evropski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignorisanja od strane svih, pravdu za pobijenu decu. Što pretite samo? Blokirajte, da cela EU vidi vaše vrednosti! Kad blokirate, treba kolegama u EU da objasnite da štitite ubice dece. Hajde“, napisala je Brnabićeva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da se hrvatskim pilotima protiv kojih je Srbija podigla optužnicu za ratne zločine na Petrovačkoj cesti tokom operacije „Oluja“, neće dogoditi ništa, da će i ubuduće mirno živeti u Hrvatskoj, a da je drugo pitanje kako će se to odraziti na odnose Beograda i Zagreba.

„Biće u Hrvatskoj i živeće tu mirnim životom. To ćemo im danas saopštiti. Pomoći ćemo im pravnim savetima i da nikad ne dođu u situaciju da su ugroženi. Kako će se ovo reflektovati na odnose Hrvatske i Srbije, to je drugo pitanje“ rekao je Plenković tokom posete Primorsko-goranskoj županiji.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u maju prvu optužnicu za zločine počinjene tokom hrvatske akcije „Oluja“. Podignuta je protiv četiri oficira hrvatske vojske, zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni. Najviše njih poginulo je na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995. 

Za to, tužilaštvo tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar