Brnabićeva i ministar za kabinetske poslove UAE potpisali Memorandum o razmeni iskustava

„Dogovorili smo se da već tokom sledeće nedelje imamo najkonkretniji akcioni plan, kako ovo ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru“, rekla Ana Brnabić novinarima iz Srbije nakon potpisivanja memoranduma.

Istakla je da je karakteristično za Srbiju i UAE što dve zemlje dele istu viziju budućnosti – šta su najvažnije stvari i prioriteti u budućnosti.

„To je svakako digitalizacija, ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj, nauku, i sve ono što može da utiče da smo mi društvo čiji je razvoj zasnovan na inovacijama“, rekla je premijerka nakon potpisivanja memoranduma i održanih sastanaka.

Do sada su UAE ovaj vid saradnje, od 2018. godine, razvile sa jedanaest država.

Premijerka Brnabić potpisala je memorandum sa ministrom za kabinetske poslove UAE Muhamedom bin al Abdulah al Karkavijem.

Memorandum je potpisan u prisustvu šeika Maktum bin Muhamed al Maktuma, zamenika vladara Dubaija.

Potpisani memorandum predviđa razmenu znanja i iskustva, u devet oblasti, među kojima su  veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, e-uprava i nauka.

„Drago mi je što smo danas potpisali memorandum o razumevanju, korektnije je reći, memorandum o saradnji između vlada Srbije i UAE, koji se tiče razmene znanja, iskustva, iniciranja i sprovođenja zajedničkih projekata na kojima ćemo dalje raditi“, navela je predsednica Vlade Srbije.

U pitanju je, pre svega, modernizacija državne uprave, dalja modernizacija e-Uprave, razmena iskustava i zajedničkih projekata u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, projekata u oblasti veštačke inteligencije i saradnja u oblasti kreativnih industrija, dodala je Brnabićeva.

Srbija i UAE dele viziju budućnosti

Predsednica Vlade je dodala da naša zemlja želi da već tokom sledeće nedelje ima najkonkretniji mogući akcioni plan i da Srbija i UAE dele viziju budućnosti, to jest najvažnije stvari za naše dve zemlje, a to su digitalizacija, ogromno ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i nauku.

Jer želimo da budemo društvo i privreda čiji je razvoj zasnovan na znanju, dodala je ona.

To je jedini način da nadoknadimo izgubljeno vreme u devedesetim i u prvoj deceniji dvehiljaditih godina i da se pozicioniramo kao zemlja koja može veoma brzo da promeni i svoju sadašnjost i svoju sudbinu.

Najavila je pokretanje velikog broja projekata, od programiranja i kodiranja u osnovnim školama, do istraživanja u oblasti veštačke inteligencije sa našim Institutom za razvoj veštačke inteligencije.

„Što se tiče digitalizacije i e-Uprave, zanimljiv je projekat UAE Government Accelerators, kao praktično mesto za rešavanje problema, koji mi možemo iskoristiti u pravljenju jednog potpuno novog kreativnog prostora i za Beograd i za Srbiju, čija rekonstrukcija i izgradnja treba da krene u septembru“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da sa sobom danas nosi iz Dubaija ideju, inspiraciju za sličan projekat.

Sve ostalo se tiče naše standardne saradnje i strateškog veoma bliskog partnerstva, za koje je zaslužan predsednik Aleksandar Vučić koji je pokrenuo našu saradnju sa UAE i mnogo bolje veze i njegovo lično prijateljstvo sa šeikom bin Zajedom, što je otvorilo vrata i za investicije UAE u Srbiji i za dalje projekte kao što je ovaj, navela je premijerka.

Brnabićeva je dala izjavu novinarima u Muzeju budućnosti, za koji je rekla da je sam po sebi zanimljiv koncept i da je posebno ponosna na to što su ljudi iz Beograda dali 80 odsto naučne baze za sve eksponate na prvom spratu muzeja.

„Kada se vratimo na 2016. ili 2017. godinu, kada smo prvi put počeli da pričamo o tome da Srbija može biti zemlja inovacija, istraživanja, razvoja i nauke i savremenih tehnologija, nekako su se svi smejali i nisu verovali da to jesmo mi. Često putujući po svetu, shvatila sam da našu kreativnost i inovativnost bolje vide iz inostranstva, nego što mi sami verujemo u sebe. Kao vlada uložili smo u sopstvenu pamet i znanje i samo u prva dva meseca imali smo u sferi informacionih tehnologija izvoz jednak ukupnom izvozu našeg IT sektora pre 10 godina.“

Činjenica da je Vlada UAE potpisala ovakav sporazum sa nama znači, dodaje premijerka, da su rekli da mogu mnogo da nauče od nas.

„To je jedan od najboljih pokazatelja toga šta smo sve uspeli da uradimo u proteklih šest godina i šta to dodatno možemo da uradimo u narednom periodu ako nastavimo ovim putem i ako verujemo u naše ljude, ako uložimo dodatan novac u naše obrazovanje, ako krenemo dalje trasiranim putem u sferu veštačke inteligencije i biotehnologije i biomedicine i bioinformatike o čemu smo danas pričali kao o otvorenom polju za saradnju“.

Vlada Srbije će u narednih nekoliko godina uložiti blizu dvesta miliona evra u „Bio 4 kampus“ koji se tiče upravo ovih oblasti, zaključila je Brnabićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar