Brnabićeva i Donfridova o saradnji, dijalogu Beograda i Prištine i evropskim integracijama

Ana Brnabić je u razgovoru istakla da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana.

Govoreći o važnosti regionalne saradnje, Brnabićeva je istakla inicijativu Otvoreni Balkan kao dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih.

„Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca“, rekla je premijerka.

Dodala je da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid čestitala je na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije.

Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.

Predsednica vlade naglasila je da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i podsetila da Priština još nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina.

Brnabićeva je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR-om, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

Karen Donfrid je rekla da SAD podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodala da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija regiona.

Brnabićeva i Donfridova razgovarale su i o aktuelnim geopolitičkim temama.

Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju prethodno se sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar