Brnabić: Srbija treba da pokrene inicijativu za članstvo u OECD-u

Brnabić je novinarima prenela da je sa generalnim sekretarom OECD-a Matijasom Koromanom jutros u Parizu razgovarala na tu temu – kada bi Srbija mogla da pokrene inicijativu za članstvo u toj organizaciji.

„To je tema o kojoj ću razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim. Mislim da treba da pokrenemo proceduru da postanemo članica OECD-a“, poručila je premijerka.

Istakla je da je OECD prepoznala koliko je Srbija napredovala u domenu digitalizacije i inovacija, i podsetila da je za vreme kovida 19 upravo OECD proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja, koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

Srbija je pre dva meseca postala i deo njigove grupe za elektronsku upravu, a prošle nedelje i punopravna članica inicijative za Globalno partnerstvo za veštačku ineligenciju, dodala je premijerka Brnabić.

„Srbija je samo jedna od 29 zemalja na svetu koje su postigle standarde da budu deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju“, kazala je Brnabić.

Istakla je da to sve govori o viziji Srbije za dinamičniji ekonski razvoj i povratak mladih u zemlju.

Dodala je da sve to direktno utiče na privlačnost Srbije za strane direktne investicije, promociju i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je jedinstven forum na kojem vlade 37 demokratija sa tržišnom ekonomijom sarađuju na razvoju standarda politike za promovisanje održivog ekonomskog rasta.

„RATP će svojom ekspertizom pomoći da na najbolji način upravljamo metro sistemom“

Brnabićeva je navela da će beogradskim metroom upravljati francuska kompanija „RATP“, koja već 120 godina upravlja javnim transportom u Parizu i najavila da će ugovori o saradnji biti potpisani do kraja godine.

„To je kompanija koja neće graditi metro, već će nam svojom ekspertizom pomoći kako da na najbolji način upravljamo svojim metro sistemom“, pojasnila je Brnabić, u izjavi novinarima u Parizu, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije.

Najavila je i da do kraja godine Srbija treba da potpiše ugovor o saradnji sa kompanijom, kako bi zatim počeli sa realizacijom poslova.

Podsetila je da su u novembru 2021. počeli pripremni radovi za metro, i da se nastavlja sa svim radovima na prvoj liniji.

„Važno je da odmah krenemo sa RATP da radimo na tome kako će metro da funkcioniše“, rekla je Brnabić.

Dodala je da će Beograd dobiti najmoderniji metro bez vozača i da je kompanija RATP već prisutna u Beogradu, gde održava sastanke sa gradskim vlastima i resornim ministrima.

Istakla je da je na sastanku sa predstavnicima kompanije danas razgovarala i o tome kako funkcioniše metro u Parizu, jer je dobro čuti tuđe mišljenje i implementirati dobre ideje. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar