Brnabić: Srbija ceni stav Rumunije u vezi sa KiM

Nastavljamo da jačamo sveukupnu bilateralnu saradnju i političke odnose, a kako bismo ekonomsku saradnju podigli na još viši nivo, radićemo na projektnom povezivanju i povezivanju privrednih komora dve zemlje, napisala je premijerka na nalogu na Instagramu.

Istakla je da Srbija veoma ceni i da je zahvalna Rumuniji na principijelnom stavu povodom Kosova i Metohije i navela da ta zemlja ne namerava da promeni svoj stav.

Na pitanje novinara da li joj je Čuka možda preneo da je od Rumunije neko tražio da promeni stav, imajući u vidu da postoje saznanja da Priština planira da aplicira za člantvo u EU, Brnabićeva je rekla da ga to nije ni pitala, jer, kako je rekla, zna da trpe pritiske.

„Mislim da svako od nas zna da ovih pet država članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova trpe stalno velike pritiske zato što postoje neke druge države članice koje uvek vuku na tu stranu da EU ne bude statusno neutralna, a ona jeste statusno neutralna“, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je Srbija u poslednjih 48 sati čula od partnera u Španiji, a sada i u Rumuniji, da ne nameravaju da promene svoj stav po pitanju KiM.

Premijerka je ocenila da je to izuzetno pohvalno i dobro za čitavu stabilnost evropskog kontinenta, ali i u svetu zato što su to, kako je istakla, zemlje koje se pridržavaju osnovnih principa međunarodnog prava, ali i Povelje UN, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kao što je Srbija.

„I to je zaista osnovni princip međunarodnog prava i te zemlje time čuvaju i međunarodni pravni poredak“, poručila je premijerka.

Minhenski sastanak lidera prošao bez delegacije Prištine

Brnabić je rekla da na Minhenskom sastanku lidera u Bukureštu niko nije prisustvovao iz prištinske delegacije, što, kako je ocenila, dovoljno govori o političkoj poziciji Rumunije.

„Meni je ovo bilo prvi put da sam u zemlji koja je domaćin međunarodnog skupa, a koja je toliko striktna. Rumunski premijer danas na sastanku mi je ponovio da Rumunija nastavlja da vodi politiku poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i od toga neće odustati bez obzira na bilo kakve pritiske“, rekla je Brnabićeva novinarima u Bukureštu.

Premijerka je danas prisustvovala Minhenskom sastanku lidera, koji se održava u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije, a skup je održan iza zatvorenih vrata.

Jedan od panela odnosio se na zapadni Balkan.

„Na tom sastanku iza zatvorenih vrata smo razgovarali o evropskim integracijama čitavog regiona, bilo je govora o regionalnim inicijativama kao što je Otvoreni Balkan, o dijalogu između Beograda i Prištine i konstruktivnoj ulozi predsednika Aleksandra Vučića i svih nas u Beogradu kako bi se našao neki kompromis i očuvao mir i stablnost, ne samo na zapadnom Balkanu već i u čitavoj Evropi“, rekla je Brnabićeva.

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske beznednosne konferencije koji okupljaju oko 50 zvaničnika na visokim pozicijama kako bi razgovarali o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

Brnabićeva je posetu Bukureštu započela juče sastankom sa privrednicima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar