Брнабић: Србија ће наставити да континуирано пружа помоћ Украјини

Приликом испраћања за Украјину камиона са електроенергетском опремом у Шимановцима, премијерка је навела да су амбасадор Јапана Такахико Кацумата, као земље која тренутно председава групи Г7, и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, позвали представнике Владе Србије да размотре донацију електроенергетске опреме.

„Ми смо у то укључили наше електроенергетске компаније ЕПС и ЕМС које поседује такву врсту опреме и да издвоје, како би ми донирали Украјини. Данас имплементирамо закључак Владе од 19. јануара и шаљемо преко механизама цивилне заштите ову помоћ у Украјину“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да ће Влада Србије наставити сарадњу са електроенергерским компанијама, како би даље континуирано идентификовали одређену опрему, коју ће слати како би помогли обнову електроенергетског система Украјине.

„Ми смо једина земља на Западном Балкану која је успела са издвоји и донира овакву врсту помоћи и ово је наставак наше политике хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине“, рекла је премијерка.

Брнабићева је навела да смо донирали три милиона евра током донаторске конференције у Варшави и на иницијативу прве даме Тамаре Вучић у септембру два најмодернија санитетска возила, а организована је и летња школа за опоравак украјинске деце у Бањи Ковиљачи.

У складу са закључком Савета за националну безбедност, који је усвојила Влада 27. фебруара прошле године, Србија ће наставити са пружањем хуманитарне помоћи у мери у којој то буде могуће.

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач каже да се руска агресија против Украјине наставља и да је до сада уништено више од 50 одсто енергетске инфраструктуре.

„Протеклу зиму смо провели у хладноћи, а помоћ у обнови енергетске инфраструктуре је неопходна“, рекао је амбасадор Толкач.

Захвалио је Србији на пруженој помоћи и додао да се нада да ће Украјина успети да настави извоз електричне енергије у Европи и да настави реализацију пројеката са Србијом.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре истакао је да су се овде окупили како би били сведоци помоћи и солидарности онима којима је потребна.

„Камиони садрже 19 различитих електронских уређаја, делова електричне инфраструктуре које је Србија одлучила да подели са народом Украјине. Руска агресија на Украјину је произвела бројне проблеме и до данас више од 17 милиона Украјинаца има потребу за одређеном врстом помоћи“, казао је Жиофре.

Он је рекао да Русија систематски уништава украјинску цивилну енергетску инфраструктуру и захвалио Влади Србије која је одлучила да се придружи ЕУ у обезбеђивању опреме и помоћи која се шаље Украјини.

„Једина земља у региону која шаље овакву врсту помоћи Украјини, у оквиру механизма ЕУ за цивилну заштиту“, додао је Жиофре.

Испраћању опреме су присуствовали министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar