Brnabić: Sraman izveštaj Fridom hausa

Brnabićeva je, komentarišući ocenu „Fridom hausa“, rekla da svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno.

„Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara smo imali uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva“, podsetila je Brnabićeva.

Sa druge strane, navela je da je prošle godine na KiM, za 20 odsto uvećan broj napada na Srbe.

Sve to, istakla je, kulminiralo je time što je 16. januara Priština zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a nakon toga 3. aprila na izborima.

„Priština je zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. I, onda imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo i naši mediji koji na sva usta objavljuje tu vest“, rekla je premijerka.

Ona kaže da je reč o istim medijima koji su godinama objavljivali da je Srbija na sivoj listi GRECO grupe zemalja koje se bore protiv korupcije u Savetu Evrope, zato što smo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, a da kada se u martu pojavio novi izveštaj, koji je rekao da se Srbija izuzetno popravila i da nije više na toj listi, niko nijednu reč nije objavio.

„Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i, na kraju, pohvaljen za to što radi. Taj izveštaj Fridom hausa pohvaljuje Prištinu što je Srbima oduzela osnovno ljudsko pravo da glasa“, poručila je premijerka.

Govoreći o situaciji u južnoj pokrajini, Brnabićeva je rekla da je situacija kompleksna, pre svega zbog ponašanja Prištine.

„Priština ne želi da pregovara. To je jasno Vašingtonu, Briselu, Parizu, Londonu, Berlinu. Šta će uraditi tim povodom videćemo. Prošlo je devet godina od Briselskog sporazuma, i dalje nemamo ZSO, a Priština otvoreno kaže da neće implementirati Briselski sporazum i da on za njih ne postoji“, istakla je premijerka.

Dodaje da će njena vlada, kao ozbiljna i odgovorna vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekati da vidi šta će uraditi oni koji su potpisnici tog sporazuma, pre svega EU.

„Danas je Lajčak u Beogradu, svakako želim da čujem šta će dalje uraditi“, rekla je Brnabićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar