Brnabić s Frangešom: EU ostaje strateški prioritet Srbije

Ana Brnabić je razgovarala s Anžejom Frangešom o situaciji u regionu, procesu evropskih integracija i unapređenju saradnje i političkog dijaloga dveju zemalja na svim nivoima. 

Ocenila je da, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavamo, Evropska unija ostaje naš strateški prioritet, ističući da je, u smislu vrednosnog opredeljenja, partnerstvo sa EU od izuzetnog značaja. 

Naglasila je da Srbija duboko veruje u nastavak reformskih procesa ključnih za izgradnju boljeg društva za građane.

Istakla je istakla da je u poslednja dva mandata Vlade postignut značajan napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj će reforme biti nastavljene i u budućem mandatu.

Kada je u pitanju ekonomska situacija, premijerka je ocenila da je oblast energetike, u ovom trenutku, najveći globalni izazov i da je dalji rast privrede uslovljen i energetskom situacijom, pa će, u skladu sa tim, i energetski projekti biti na samom vrhu prioriteta za buduću srpsku vladu.

Anžej Frangeš je rekao da je stav Slovenije da je evropski put Srbije i Zapadnog Balkana bez alternative i da će ta zemlja pružiti svu neophodnu pomoć i podršku na tom putu.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Brnabićeva je istakla da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja i nastavku razgovora, ali da ni nakon skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije došlo do napretka u implementaciji dogovorenog sa prištinske strane, pre svega kada je u pitanju Zajednica srpskih opština.

Na sastanku je ocenjeno da je postojeći nivo bilateralnih odnosa naših zemalja izuzetno dobar i da postoji spremnost obe strane da se održi postojeća dinamika saradnje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar