Brnabić: Poseta Briselu uspešna, razgovori pokazuju koliko je EU posvećena Srbiji

Ana Brnabić se sastala u Briselu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, komesarima za proširenje i pravosuđe.

„To je nešto što se ne dešava često i govori o tome koliko je EU posvećena Srbiji i koliku pažnju posvećuje reformama koje smo sproveli u poslednjih nekoliko meseci zaključno sa referendumom“, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je dodala da je svako bez izuzetka čestitao na uspehu referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, ocenjujući da je to važno za oblast vladavine prava.

„Bio je naporan dan, ali svakako uspešan. Mislim da sve to govori u kakvom je Srbija statusu u odnosu na EU u ovom trenutku“, dodala je premijerka.

Na pitanje kakav stav o proširenju ima novoizabrana predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecole po pitanju proširenja, Brnabić je odgovorila da je njen stav u saglasju sa Evropskom komisijom, a to je da je agenda proširenja jedna od najvažnijih stvari.

Brnabić je kazala da je zahvalila na učešću evroparlamentaraca u međupartijskom dijalogu i dodala da će već u petak imati novi sastanak sa njima.

Takođe, prenela je i da je pozvala novu predsednicu EP da dođe u posetu Srbiji.

„Ono što je takođe važno i što pokazuje taj odnos prema Srbiji je to što je njen prvi zvaničan sastanak u Briselu kao predsedncie EP bio upravo sa delegacijom iz Srbije“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla, povodom izjave visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja da u Evropi nema mesta za poricanje genocida, da ne pronalazi Srbiju u tome, kao i da nije čula da je ta izjava upućena direktno Srbiji.

Na pitanje da li je direktno o tome na sastancima razgovarala sa Boreljom i kakav je bio njen odgovor na tu konstataciju, Brnabić je kazala da na sastancima o tome nisu razgovarali.

„Ali ja to zaista nisam čula kao nešto što je upućeno Srbiji, čula sam kao generalnu konstataciju, deo evrposkih vrednosti, nešto što je važno za čitav naš region i čitav Zapadni Balkan. Svakako nisam čula da je upućeno direktno Srbiji i ne pronalazim Srbiju u tome“, rekla je Brnabić novinarima u Briselu.

Žozep Borelj poručio je danas da u Evropi nema mesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Borelj je to izjavio na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, navodeći da u Evropi nema mesta za one koji javno poriču genocid i podrivaju integritet zemalja u susedstvu.

 

Joksimovićeva: Od EU zvaničnika pozitivan ton i vetar u leđa

Ministarka za evrposke integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras da je Srbija od zvaničnika iz Brisela dobila pozitivan ton i „vetar u leđa“ za sve što se očekuje tokom francuskog predsedavanja, a to je otvaranje klastera 3, za koji je, kako kaže, EK već dala preporuku u svom godišnjem izveštaju.

Joksimovićeva je u Briselu, na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, ocenila da je poseta Briselu bila pozitivna i plodotvorna.

„Mi smo danas imali jedan od najvažnijih formata u odnosima Srbije kao pristupajuće zemlje i EU, a to je Savet za stabilizaciju i pridruživanje. Ovog puta smo podigli nivo našeg učešća – učešćem premijerke i sa druge strane visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, upravo zato što je sve što je Srbija uradila u prethodnom periodu, posebno u oblasti vladavine prava“, rekla je Joksimović novinarima u Briselu.

Joksimovićeva je dodala da je pozitivan odjek u Briselu imao referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, dodajući da se sada očekuje proces pripreme za donošenje zakona kojima će se te promene realizovati.

„Mi smo predstavili naše planove, a to je da ne stajemo, da radimo i na drugim klasterima. Razgovarali smo i o zelenoj agendi i svim drugim pitanjima koja su važna za evrposki put. Mislim da je opšti zaključak da je poseta bila pozitivna i koja nam daje vetar u leđa da ubrzamo sa reformama“, rekla je Joksimović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar