Brnabić: Ostajemo pri stavu da sankcije nisu najbolje rešenje

Brnabićeva je rekla da će ostati pritisak na Srbiju i po tom pitanju i da će novu vladu pratiti ta tema.

„Sugurna sam da ćemo imati još mnogo razgovora i na dnevnoj osnovi to je neizostavna tema, tokom svakog sastanak koji imamo i sa državama članicama EU i sa samom EU, kao i sa Delegacijom EU u Srbji“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je o tome pričala i kada je bila u Japanu i drugim prilikama.

„Ostajem pri našem stavu, sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije, takođe, nisu nesto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe“, rekla je premijerka.

Ističe da znamo da to nema mnogo uticaja na politiku ili odvraćenja nekog ko nameravao da to uradi.

„Neke od zemalja koje to od nas traže, da uvedemo sankcije Rusiji, ne poštuju teritorijalni integritet Srbije“, navela je premijerka.

Kaže da u slučaju Srbije za njih nisu jasno postavljeni prinicipi međunarodnog prava i neselektivnog poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Istakla je da su te zemlje prekršile Rezoluciju SB UN 1244 i da svi koji krše naš teritorijalni integritet bez pardona treba da imaju malo više razumevanja.

„Nad nama je izvršena brutalna agaresija 1999. kada se 19 zemalja dogovorilo i bez odluke SB UN napalo međuanrodno priznatu državu koja nikoga nije napala. To je bila brutalna agresija koja je otvorila pandorinu kutiju, da taj presedan ponavlja svako ko želi. Mi ćemo se i dalje boriti da čuvamo naše interese, a što se tiče svega ostalog mi smo jedna od retkih zemlja koja neslektivno poštuje principe međunarodnog prava i Povelju UN. Za nas je teritorijalni integritsvih međunarodnih priznatih država nepovrediv – ukoliko nekog napadnute bez odluke,to je burtlana agresija i vladavina jačeg“, istakal je Brnabićeva.

Kaže da zato oni koji pritiskaju Srbiju treba da razumeju šta smo prošli i kako su nas tretirali, pa da pričamo o nekim drugim stvarima.

„Mislimo da je napad Rusije na Ukrjine agresija i da je povreda međunarodnog prava, ali ne mislimo da su sankcije najbolji odgoovor na to“, poručila je Brnabićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar