Brnabić: Makron posvećen unapređenju odnosa Srbije i Francuske

„Osnovna poruka je da je predsednik Makron lično posvećen tome da dalje radi na unapređenju i političkih i ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije i da lićno prati mnogobrojne francuske investicije koje danas imamo u Srbiji“, rekla je premijerka nakon sastanka sa premijerom Francuske.

Brnabieva je naglasila da Makron drži stalan kontakt sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da iz odnosa poštovanja između dva predsednika nastaju rezultati.

„Samo u posednjih pet godina naša razmena povećana je za 36,4 odsto. U poslednje četiri godine naša robna razmena prevazilazi jednu milijardu evra, a 2021. godine razmena je bila blizu 1,4 milijardi evra. Potencijali su najmanje još deset puta toliko“, rekla je premijerka.

Brnabićeva je ukazala da postoji ogroman interes francuskih investora za Srbiju.

„Imamo naznake jako dobrih vesti koje možemo da očekujemo u narednim nedeljama i narednim mesecima, od toga da Mišlen grupa planira dodatno proširenje investicija, koliko tačno i na koji način, verujem da ćemo čuti u narednim nedeljama, do toga da jedna francuska kompanija kao što je Ežis planira da otvori svoj inženjerski centar za čitav region u Beogradu“, rekla je Brnabieva novinarima u Parizu.

Među dobrim vestima je i da Francuska agencija za razvoj, koja je otvorena posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, u junu 2019. godine, planira za duplo uvećanje svog budžeta za projekte u regionu.

Kako je istakla, najveći deo tih projekata se realizuje u Srbiji.

„To su neke stvari koje zaista u potpunosti menjaju i politički i ekonomski odnos sa Francuskom“, rekla je premijerka i ocenila da će u odnosima dve zemlje u budućnosti biti još mnogo toga dobrog.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar