Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da Zajednica srpskih opština sada mora da bude na dnevnom redu i naglasila da kredibilitet EU počiva na njenoj implementaciji.

„U smislu evropskih integracija, regionalne saradnje i stabilnog i mirnog regiona svakako tačka broj jedan je dijalog između Beograda i Prištine. U ovom trenutku zaista na dnevnom redu mora biti ZSO“, rekla je Brnabićeva, podsetivši da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan 2013. godine.

Naglasila je da će uskoro – 19. aprila – biti 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

„Šest tačaka u Briselskom sporazumu odnosi se na ZSO i kredibilitet EU sada stoji na tome da se implementira ZSO, da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje“, rekla je Brnabićeva u uvodnom delu regionalne konferencije „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive – Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo“, na kojoj je govorila o dva najvažnija spoljnopolitička cilja Srbije.

Rad na reformama u oblasti vladavine prava 

Podsetila je da je Srbija više nego ikada pre radila na reformama u oblasti vladavine prava i završila težak i kompleksan proces ustavnih amandmana, izmena ustava u oblasti pravosuđa.

„Usvojili smo sve zakone u oblasti pravosuđa. Trebalo je da se usvoje i usklade s tim izmenama“, rekla je premijerka, naglasivši da je sledeća velika stvar puna implementacija medijske strategije. Ne radimo, kaže, to samo isključivo zbog naših integracija u EU.

„Kao predsednica Vlade verujem duboko da sve reforme koje implementiramo, koje su važne za nas i naše građane i privredu, koje će obezbediti da Srbija u političkom, ekonomskom, administrativnom smislu bude jača i stabilnija zemlja, te reforme će nas odvesti konačno do EU, ali kada ćemo postati član ipak zavisi od samih država članica“, rekla je Brnabićeva.

„Srbija poštuje integritet Ukrajine“ 

Premijerka je na konferenciji rekla da je rat u Ukrajini „promenio sve“, te da ako se pogleda u političkom i vrednosnom smisli stvari nisu „crno-bele“, naglasivši da se Srbija vrednosno svrstala uz EU, jer poštuje međunarodno pravo i poštuje u potpunosti teritorijalni integritet Ukrajine.

„Pridužili smo se i svim deklaracijama koje su osudile agresiju na Ukrajinu. Jedina razlika je što nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji. Naš ukupni procenat usklađivanja, bio je manji zbog mnogo deklaracija koje su tiču isključivo sankcija i ničega drugog“, rekla je Brnabićeva.

Podsetila je i da Srbija Poglavlje 31, koje se tiče usklađivanja spoljne politike, a ono je deo Klastera šest, još nije otvorila i nije ni blizu toga. U tom smislu, kako je rekla, to je nešto što je poremetilo uobičajeni pogled na naše integracije.

„Mislim da to nije u redu kao ni menjanje pravila tokom igre. EU je tu da kaže svoja pravila i svoje želje“, rekla je Brnabićeva i dodala da je na nama da kao partneri definišemo kako ćemo rešiti izazove.

Ambasador Norveške Jorn Eugen Jelstad rekao je da je podrška Ukrajini postala najvažniji međunarodni prioritet, te da je cilj da se ta zemlja oporavi od ratnih razaranja „uzrokovanih ničim izazvanom ruskom agresijom“.

Podsetio je i da je „ruska invazija prouzrokovala poremećaje i na globalnom energetskom tržištu“ i da zato Norveška Srbiji, na njen zahtev, pruža pomoć u prevazilaženju krize.

„Saradnja od ključnog značaja“

Direktorka Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić ocenila je da je regionalna saradnja od ključnog značaja za napredak regiona u procesu evroatlantskih integracija.

Regionalna saradnja je prema njenim rečima, od ključnog značaja za napredak regiona u kriznim vremenima, te da budućnost regiona zavisi od mnogo faktora, ali pre svega od rešenosti samih država da sačuvaju na svom tlu mir i stabilnost.

Na konferenciji je govorio i ambasador SAD Kristofer Hil, ministar za evropske integracije Tanja Miščević i predstavnici delegacije EU u Srbiji. 

Skup organizuje Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD kao deo projekta „Jačanje evropskih integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji“ uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar