Brnabić i Zijade o situaciji na KiM i nastavku dijaloga

Premijerka Brnabić je, saopšteno je vlade, istakla da su UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i da redovno razmatranje situacije na KiM u Savetu bezbednosti UN potvrđuje da je stanje na terenu nestabilno, sa učestalim incidentima i napadima na Srbe kao i na ugroženost njihove imovine.

Istakla je da su blagovremene reakcije UN veoma važne, uz jasnu i nedvosmislenu osudu provokacija i jednostranih akata.

Premijerka je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova i Metohije, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine.

Izrazila je, dodaje se, očekivanje da će aktuelna politička i bezbednosna situacija na KiM, biti predstavljena na objektivan i transparentan način u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, na sednici Saveta bezbednosti UN, koja će biti održana u oktobru.

„Srbija se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i nastaviće da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti“, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je Beograd potpuno posvećen dijalogu i istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze Briselskim sporazumom.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Zijade je, navodi se, posebno naglasila neophodnost dijaloga i poštovanja postignutih sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa Karolin Zijade razgovarao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.   

Petković je istakao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga, što vodi destabilizaciji situacije na terenu.

Stabilnost i mir su, prema Petkovićevim rečima podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, međutim jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar