Brnabić i Zaracin o regionu i samitu Berlinskog procesa

Ana Brnabić je istakla da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinose toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

Naša zemlja pruža podršku Berlinskom procesu, istakla je premijerka, podsećajući na to da je Srbija snažno podržala ideju zajedničkog regionalnog tržišta u okviru procesa, koja se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a za koje je usvojen i akcioni plan u novembru prošle godine.

Zaracin je uspostavljanje zajedničkog tržišta označio kao trenutno najznačajniji projekat i izrazio očekivanje da će ove i slične inicijative omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne rezultate i benefite za stanovnike regiona.

Specijalni predstavnik Nemačke za Zapadni Balkan je istakao da je Nemačka posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona.

On je, govoreći o predstojećem samitu, naveo i da će, u svetlu aktuelne situacije, važne teme biti klimatska zaštita i energetska bezbednost regiona.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Brnabić je navela da se Beograd zalaže za nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije, koji je i jedini mogući put za postizanje održivog dogovora i normalizaciju odnosa.

Zaracin je čestitao predsednici Vlade na novom mandatu i izrazio uverenje da će se politički dijalog i saradnja i sveukupni odnosi sa Nemačkom i dalje razvijati.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar