Brnabić i Joksimović sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera

Na redovnom sastanku Koordinacije za vođenje pregovora Srbije sa EU, kojem je predsedavala ministar Joksimović, prvom nakon što su na referendumu građani podržali Akt o promeni Ustava Republike Srbije, zaključeno je da je takvim rezultatom omogućeno dalje jačanje demokratskih institucija, pre svega nezavisne sudske vlasti u našoj zemlji, kao i samostalnost tužilaštva.

„Sagovornici su se saglasili da je rezultat referenduma i jedan od najvažnijih koraka u pristupanju Srbije EU, u okviru klastera 1- Osnove i Akcionog plana za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, jer je to ključna aktivnost u pogledu ispunjavanja prelaznih merila po novoj metodologiji“, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Kako je rečeno, reformisani način pregovaranja pojačano traži napredak države kandidata u oblasti vladavine prava, kako bi se dinamika pristupanja u ostalim tematskim klasterima ne samo održala, već i unapredila. U skladu sa tim, izraženo je očekivanje da će tokom predsedavanja Francuske Savetom EU u prvoj polovini godine, biti otvoren klaster 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast imajući u vidu jasan napredak Srbije u oblasti vladavine prava.

Takođe, razgovaralo se i o aktivnostima koje Vlada sprovodi kako bi dostigla merila za otvaranje klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija, kao i onima koji su bitni za napredak pregovora u svim ostalim oblastima.

Na sastanku se posebno je bilo reči i o predstojećem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije, koji je će se održati naredne nedelje u Briselu.

To će biti prilika, kako je naglašeno, da se sa evropskim partnerima, na visokom nivou, razmotri napredak Srbije u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar