Brnabić: Cilj Vlade je stabilizacija proizvodnje struje, a ne restrikcije

Ana Brnabić je istakla za TV Prva, da je cilj da se ušteda električne energije realizuje po planu pre krize, odnosno da se sprovode mere energetske efikasnosti.

Podsetila je, da je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata i prozora, kao i zamenu fasade, kako bi se podigla energetska efikasnost.

Na pitanje da li će mere štednje podrazumevati da se gasi ukrasna rasveta na ulicama, kako što je to slučaj u Severnoj Makedoniji, premijerka je kazala da mnogo turista posećuje Beograd za praznike upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu.

Izrazila je nadu da Srbija neće biti u situaciju da sprovodi drastične mere štednje.

Kada je u pitanju najavljeno poskupljenje struje od 6,5 odsto bez pdv-a, premijerka je poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budžet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.

Postepeni prelazak na zelenu energiju 

Objasnila je da je Srbija ostvarila veliki napredak time što postepeno prelazi na zelenu energiju, ali da je energija koja se dobija iz vetra, sunca i hdroelektrana mnogo skuplja nego ona dobijena iz termoelektrana.

„Mi imamo instalisanih nešto više od 400 megavata iz vetra, oko 10 megavata iz sunca i nešto više od 150 megavata od malih hidroelektrana, ali je naknada koju plaćamo za zelenu energiju morala da se poveća, što budemo imali više zelene energije, to će i cena električne energije biti skuplja“, navela je premijerka.

Takođe, dodala je da je najavljeno poskupljenje svakako i usklađivanje s inflacijom.

Prema njenim rečima država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar