Бркић: И деца и родитељи позитивно реагују на школске полицајце, али једно питање нас је затекло

Бркић каже да су Београд као и сви други градови у Србији безбедни.

У протеклих шест месеци стопа криминала у Београду је 20 одсто мања, за исти проценат смањен је број кривичних дела на јавним местима, 34 одсто против полних слобода, имовински деликти за 28 одсто, 300 килограма дрога склоњено је улица, наводи Бркић.

Наглашава да полиција реагује на сваку пријаву. У 26 полицијских управа за 24 сата било је 56 догађаја у вези са трагедијама у „Рибникару“ и селима код Младеновца, где су се деца и одрасли поистовећивали са овим догађајима, деца која су правила одређена спискове или цртала схеме, на Вајбер групама објављивала да ће учинити неко зло, каже Бркић.

Државни секретар позвао је децу и одрасле да то не чине. „Колико год некима то изгледало безазлено или шаљиво, или да ће на тај начин скренути пажњу на себе или бити интересантни, тако ће само довести у неприлику и себе и своје родитеље, а то никоме није потребно“, поручује Бркић.

Наводи да има и лажних и потврђених пријава. Уколико се ради угрожавању сигурности или изазивању панике и нереда, у најкраћем року најближе патроле полиције излазе на терен. Покушавају да утврде ко су починиоци и примењују законске мере, додаје Бркић.

Према његовим речима, појачаним присуством на улицама циљ је да се полиција учини видљивијом не само код школа већ и на јавим местима. „Само партнерским односом са грађанима може се изаћи из колективног стања шока.“

Како је навео, применом хитних мера, од понедељка у свима школама ангажовано је 3.500 полицајца, а у наредних шест месеци МУП ће примити нових 1.200 полицајаца.

„Радиће се сукцесивно и систематски да у наредних годину дана свака школа добије полицајца који ће бити ту током трајања наставе“, истиче Бркић.

Бркић напомиње да и деца и родитељи позитивно реагују на појачано присуство полицајаца.

„Поред дечје знатижеље и питања ‘како се постаје или да ли је тешко бити полицајац, деца питају и зашто је Коста убио своје другове’. Полицајци су затечени тим питањем, а приметно је да су деца много тиша него обично“, наглашава Бркић.

Додаје да је обавеза свих да се деци врати осмех на лице. Уверавам јавност да може да се осећа безбедно, из стања шока ћемо изаћи, и на томе морамо сви да радимо, закључује Бркић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar