Британски вицепремијер Доминик Раб поднео оставку након оптужби за мобинг

Потпредседник британске владе Доминик Раб поднео је оставку. Одлуку је донео дан пошто је на адресу премијера Ришија Сунака стигао извештај о оптужбама неколицине службеника владе да их је вицепремијер малтретирао и омаловажавао на послу, а неке чак доводио до суза.

Раб указује на то да су сви наводи против њега, осим два, одбачени, оцењујући да ни они нису тачни, и закључује да извештај „представља опасан преседан када је реч о домаћинском пословању и понашању у оквиру Владе“.

„Министри морају да буду у стању да врше директан надзор над државним службеницима, који воде важне преговоре за британски народ. У супротном, демократски и уставни принцип министарске одговорности биће поништен“, наглашава Доминик Раб у тексту оставке.

Одласком Доминика Раба, премијер Сунак остаје све изолованији и изложенији притисцима, и опозиције и ривалских струја у Kонзервативној странци, у тренутку када земљу потресају свакодневни штрајкови због растућих трошкова живота и инфлације, која не пада испод десет одсто.

Аутор извештаја Адам Толи

Извештај о Рабовим поступцима према државним службеницима сачинио је изузетно угледни стручњак за пословно право Адам Толи.

Његов избор за израду тог документа поздравили су и правни експерти, и државна служба.

Толи има репутацију етичног и професионалног правног експерта, који је више пута заступао краља Чарлса Трећег у време док је био престолонаследник, као и министарство одбране, па чак и неименовану обавештајну службу по тужбама бивших запослених.

Толи нема никакво присуство на друштвеним мрежама и држао се подаље од медија током израде извештаја.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar