Brisel zadovoljan stavom Beograda o situaciji u Ukrajini

„Predsednik Aleksandar Vučić je zauzeo jasan stav prihvatanjem rezolucije UN. Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa vlastima Srbije, imajući u vidu da je Srbija važan faktor u regionu i da se situacija u Ukrajini neprekidno menja“, izjavio je evropski zvaničnik, odgovarajući tako na pitanje da li bi odluka Srbije da se ne pridruži sankcijama Rusiji mogla da negativno utiče na proces pristupanja EU.

Diplomatski izvori u Briselu najavljuju da će Zapadni Balkan biti „deo debate“ lidera o evropskom odgovoru na zahtev Ukrajine, Moldavije i Gruzije za ubrzani prijem u EU.

Diplomate očekuju da lideri EU Ukrajini ponude različite oblike partnerstva, uključujući i moguće članstvo, ali bez brzog koloseka ili „momentalnog“ prijema u EU.

Zvaničnici EU ocenjuju da zemlje Balkana koje su već dugo „zaglavljene“ u procesu pristupanja ne bi sa odobravanjem gledale na ubrzani kolosek za neke druge zemlje.

„Zemlje članice koje traže brzi prijem Zapadnog Balkana u EU će se pozvati na novonastalu situaciju u Evropi. To može da donese novi zamajac prijemu Zapadnog Balkana, ali oni koji insistiraju na ispunjavanju kriterijuma nastaviće da to čine bez obzira na novu geopolitičku realnost“, navode evropski izvori.

Uoči samita lidera EU u Versaju krajem ove nedelje, u diplomatskim krugovima se ponovo sve češće govori o Evropi u više brzina ili „krugova“ integracije.

„Odluke o proširenju nisu samo stvar geopolitike ili solidarnosti sa Ukrajinom, već i osetljivo pitanje unutrašnjeg uređenja EU, a tome zemlje članice imaju različite stavove“, navode diplomatski izvori.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar