Brisel: Lideri Zapadnog Balkana potvrdili posvećenost putu EU

Zapadnobalkanski lideri potvrdili su svoju stratešku posvećenost evropskim integracijama i podršku regionalnoj saradnji, navodi EEAS.

Fokus radne večere bio je, kako je saopšteno, na „globalnom i regionalnom uticaju ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda“, i na tome kako EU i partneri sa Zapadnog Balkana mogu „zajedno da se pozabave štetnim posledicama ovog rata na cene hrane i energije i na regionalne i globalne stabilnost.“

„Visoki predstavnik Borelj pozdravio je punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini UN za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu. Visoki predstavnik je lidere informisao o odgovoru EU u podršci Ukrajini, uključujući restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje sposobnosti Kremlja da finansira rat. On je ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta“, navodi se u saopštenju EEAS.

Iz EU dodaju da će se na sastanku Saveta Eu za spoljne poslove, koji se održava 13. maja u Briselu, održati diskusija o situaciji u regionu i neformalna razmenu mišljenja sa ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar