Brisel: Beograd i Priština dostavili odgovore na francusko-nemački predlog

Nabila Masrali je, povodom izjave visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja da očekuje reakciju Beograda i Prištine o predlogu Nemačke i Francuske za normalizaciju, izjavila da su dve strane dostavile odgovore i da će se sa Beogradom i Prištinom o tome razgovarati narednih dana.

Masrali je rekla i da je „nemačko-francuski predlog bio prezentovan Beogradu i Prištini da bi napravili konkretan i nepovratan napredak na putu ka širokoj realizaciji normalizacije odnosa“.

Naglasila je da u toku ruske agresije u Ukrajini ne može biti tenzija u Evropi, kao i da se mora savladati permanentna kriza i smanje tenzije između Beograda i Prištine.

„U tom kontekstu je Visoki predstavnik za spoljnu politiku tražio od obe strane na naprave brzi napredak oko predloga i dao je mandat specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku da produži razgovore sa stranama. Mi pozivamo obe strane da iskoriste ovu priliku i da naprave istorijski korak u normalizaciji odnosa, što je za njih ključno da bi napredovali prema EU“, rekla je Masrali.

Komisija, kaže Masrali, „ne može da komentariše sadržinu tog dokumenta i ne može da kaže više od toga što su već javno rekli predsednica Komisije i visoki predstavnik EU“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je juče u Berlinu da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčakom boravi večeras u Beogradu, gde će se sastati predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar