Borelj: Vučić i Kurti se dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom EU

Žozep Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i spremnost za pronalaženje rešenja.

„Mogu da saopštim da su Vučić i Kurti danas dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije, koji je naslovljen kao Sporazum o prelasku na normalizaciju između Kosova i Srbije. Tekst sporazuma biće objavljen na sajtu službe EU vrlo uskoro“, izjavio je Borelj posle nove runde dijaloga sa Prištinom u Briselu.

Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

„Dvojica lidera će se ponovo sastati tokom marta kako bi se finalizovao aneks ugovora, koji je njegov integralni deo, a koji još nije u potpunosti finalizovan“, rekao je Borelj i dodao da je EU podsetila obe strane o njihovim obavezama da primene sve dogovore iz prošlosti.

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

„Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu“, rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice“, rekao je Borelj.

Borelj je dodao da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima.

„Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti“, ocenio je Borelj.

EEAS: Obe strane izrazile spremnost da nastave sa implementacijom evropskog predloga sporazuma

Služba za spoljne poslove EU (EEAS) saopštila je da su obe strane izrazile spremnost da nastave sa implementacijom evropskog predloga sporazuma.

„Potrebni su dalji pregovori kako bi se utvrdili specifični modaliteti implementacije odredbi. Visoki predstavnik Borelj će sazvati još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finalizuju razgovori o Aneksu implementacije, koji će usmeravati fazu implementacije sporazuma“, navodi se u saopštenju.

EU je podsetila strane na njihovu obavezu da sprovedu sve prethodne sporazume, koji ostaju važeći i obavezujući.

U međuvremenu, kako je saopšteno, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak posetiće Beograd i Prištinu, kako bi nastavio sa današnjim razgovorima i pripremio se za sledeći sastanak na visokom nivou.

„Obe strane su se složile da se uzdrže od bilo kakvih nekoordinisanih akcija koje bi mogle dovesti do obnavljanja tenzija na terenu i koje bi poremetile ove pregovore“, piše u saopšenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar