Borelj: Srbi da se vrate u institucije, Priština hitno da pokrene ZSO

Te obaveze, koje su preuzete u okviru dijaloga, su i dalje važeće i obavezujuće, podvukao je Borelj nakon odvojenih susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog mirovnog foruma, a objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

On je naveo da je cilj odvojenih sastanaka koje je imao sa Vučićem i Kurtijem bio da se reše ključni izazovi u odnosima između Beograda i Prištine i istakao da su razgovori bili usredsređeni na to da se pomogne stranama da hitno pronađu potrebna rešenje za aktuelne krize i održe mir i stabilnost na terenu.

Borelj, koji je na sastancima sa Vučićem i Kurtijem bio zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, ponovio je da obe strane moraju da se konstruktivo angažuju, pokažu spremnost za kompromis i poštuju obaveze preuzete u okviru dijaloga.

„Trenutno geopolitičko okruženje čini još većim imperativom da se prevaziđe nasleđe prošlosti i da dođe do uključivanja u značajne pregovore o onome što je stvarno važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region – a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihov napredak na evropskom putu“, naveo je Borelj.

Istovremeno je naglasio da je važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

„Uz rat u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se ne preokrene trenutno eskalirajuće ponašanje“, poručio je Borelj.

On je upozorio da će „nemogućost da se ispune obaveze i da dođe do brze deeskalacije imati štetne posledice pre svega po narod na Kosovu i Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera“.

U saopštenju se napominje da će Borelj u ponedeljak obavestiti zemlje članice EU na Savetu za spoljne poslove o razgovorima koje je imao i dati svoju analizu situacije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar