Borelj: Prihvatanje predloga „velike petorke“ jedini način da se izađe iz krize

Žozep Borelj je posle sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU rekao da bi postizanje napretka kada je reč o novom predlogu donelo značajne boljitke za obe strane.  

„Smatram da je to jedini način da se prekine sa ciklusom kriza kojima smo svedoci u poslednje vreme i da će to značajno umanjiti rizike od novih tenzija i eskalacija. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se u ovaj proces konstruktivno uključe obe strane kako bi ovaj predlog mogao da napreduje“, poručio je Borelj.

On je dodao da je obavestio ministre za spoljne poslove zemalja Evropske unije o rezultatima razgovora koje su izaslanici EU, Pariza, Berlina, Rima i Vašingtona vodili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Istakao je da je na njegov zahtev specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije boravili u Prištini i Beogradu kako bi podržali razgovore u vezi sa predlogom za normalizaciji odnosa.

Današnjem ministarskom sastanku je prisustvovao i Lajčak koji se sreo sa šefovima diplomatija Slovenije, Slovačke i Španije Tanjom Fajon, Rastislavom Kačerom i Hoze Manuel Albaresom.

Na svom Tviter nalogu, posle susreta sa Fajon, Lajčak je napisao da su jedan drugog izvestili o njihovim putovanjima po Zapadnom Balkanu i da su se složili „da je ključno da region ostane visoko na EU agendi“.

Posle susreta sa slovačkim ministrom Lajčak je, takođe na Tviteru, napisao da ga je „obavestio o nedavnoj poseti i naporima EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Cenim snažnu podršku Slovačke za EU budućnost regiona“, napisao je Lajčak. Lajčak je zahvalio i šefu španske diplomatije na „snažnoj podršci Španije“ i dodao da je potreban brz napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine „u ovom kritičnom trenutku“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovaraće sutra sa Žozepom Boreljom u Briselu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar