Borelj: Ne smemo da dočekamo 21. novembar bez dogovora ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije

Žozep Borelj je najavio da „šefovi pregovarači počinju da rade na sledećim koracima ovde u Briselu već večeras“.

„Kosovska strana dolazi večeras. Spreman sam da zakažem liderski sastanak ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra“, rekao je Borelj novinarima posle sastanka ministara spoljne poslova EU u Briselu.

Dodao je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora „ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije“.

Povlačenje Srba iz institucija, policije, pravosuđa, stvorilo je vakum na Kosovu i u tom vakumu se može desiti najgore. Tako da obe strane moraju pokazati fleksibilnost“, naglasio je Borelj.

Poručio je i da su Beograd i Priština sada na raskrsnici, kao i da treba da odluče hoće li da idu ka EU ili u prošlost.

„Što se tiče saveta, mi smo jasni, potreban je jasan napredak, dali smo predlog, zahvalan sam Nemačkoj i Francuskoj na snažnoj podršci tom predlogu, Srbi se moraju vratiti u institucije, kosovske vlasti moraju pokazati fleksibilnost za preregistraciju tablica i početi rad na formiranju ZSO“, poručio je Borelj.

Ukazao je da ne može da kaže „da su se dve strane složile sa predlogom koji smo predstavili, ali nisu ga odbacile, što je već nešto“.

„Ali sada ponovo imamo krizu koju moramo da rešimo tokom sledeće nedelje. Ako uspemo u tome, verujem da ćemo moći da se bavimo problemom iz drugog ugla. Ne mogu da idem u detalje plana koji nema više od dve strane, ali bi on mogao da bude kompas za buduće odnose dve strane, ne zaviseći od stalnih kriza“, dodao je Borelj.

Borelj je na sastanku, između ostalog, šefove evropskih diplomatija izvestio o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je nedavno imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je da će 21. novembra stupiti na snagu odluka o novčanom kažnjavanju onih koji ne izvrše preregistraciju vozila.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar