Borelj: EU očekuje formiranje ZSO

Borelj je u pisanom odgovoru na pitanje evropske poslanice Dominik Bild da li će EU apelovati na Koosvo da ispuni dogovoreno Briselskim sporazumom odgovorio da je EU očekuje da sve dogovoreno bude i sprovedeno u delo.

„Svi sporazumi u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU zakljućeni su u dobroj veri od strane svih uključenih strana. EU konstatntno podseća obe strane na njihove neispunjene obaveze iz dijaloga i očekuje da će svi sporazumi iz dijaloga biti u potpunosti sprovedeni. To takođe uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, napisao je Borelj.

Na pitanje poslanice Bild o životnim uslovima srpske manjine na KiM, Borelj kaže da je rešavanje potreba nevećinske zajednice kosovskih Srba „važan element za aktere EU na Kosovu“, uključujući Kancelariju EU na Kosovu, specijalnog predstavnik EU na Koosvu i Misiju Euleks.

„Kao deo svog mandata, Specijalni predstavnik EU na Kosovu kontinuirano zagovara zaštitu i unapređenje prava nevećinskih zajednica. Kroz IPA fond EU doprinosi stabilnom multietničkom društvu i podržava uključivanje nevećinskih zajednica i ranjivih grupa u kosovsko društvo“, napisao je Borelj.

On je zaključio da EU kroz IPA podržava kosovske vlastii u naporima da ojačaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar